Google kommer göra det lättare att flytta data till andra tjänster

Postat:
14:42 - 2023-08-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Alla som bytt från en musikströmningstjänst till en annan vet att det inte är särskilt lätt att få med sig alla spellistor till den nya tjänsten. En mängd olika tredjepartsverktyg har dykt upp specifikt för ändamålet, eftersom officiella alternativ för dataöverföring saknats.

EU har ett nytt regelverk på gång som förhoppningsvis kommer förenkla dylika migreringar. Användare ska bland annat få mer kontroll och ha möjlighet att flytta data till andra tjänster. En relaterad nyhet är att Google kommer göra det lättare för användare att flytta sin data. Googles initiativ är en följd av en GDPR-undersökning i Italien.

Google Takout låter redan användare exportera sin data från så gott som varenda tjänst i olika format. Verktyget kommer få nya finesser som ska underlätta dataexportering till tredje parter. Data från sökmotorn och YouTube ska kunna flyttas direkt till andra tjänster, utan att först behöva ladda hem materialet och ladda upp det manuellt någon annanstans.

Detta verkar vara en vidareutveckling av ”Data Transfer Project” som Google tillkännagav sommaren 2018, vars mål är att användare smidigt ska kunna flytta data mellan tjänster – exempelvis att föra över bilder och videor direkt från Facebook till Google Photos.

Projektet har öppen källkod och har utöver Google även Apple, Meta och Microsoft i ryggen. Google räknar med att det nya verktyget kommer bli tillgängligt under första kvartalet nästa år.