Google kommer släppa Darknet-rapporterna för alla

Postat:
16:17 - 2024-07-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:

Google kan berätta hur många gånger användares personliga uppgifter – likt mejl och telefonnummer – förekommer på Darknet. Hittills har denna integritetsfunktion endast varit tillgänglig för betalande kunder, via One-appen.

Från och med slutet av juli kommer Darknet-rapporterna bli tillgängliga för alla användare med konsumentkonton. Rapporterna flyttas i samma veva från One-appen till ”resultat om dig”-sidan. Våra uppgifter hamnar främst på Darknet genom att tjänsterna vi använt genom åren läcker – exempelvis genom dataintrång.

Att se hur ofta vi förekommer på Darknet kan vara en smula oroväckande men det behöver inte nödvändigtvis vara anledning till oro, så länge vi har säkra lösenord och 2FA (eller ännu bättre: passkeys). Uppgifterna ligger dessutom i regel i enorma databaser tillsammans med miljoner andra läckta uppgifter och vår data får på så vis en slags anonymitet.

Darknetrapport blir tillgänglig för alla användare med ett Google-konsumentkonto. Darknetrapport integreras med Resultat om dig som en kombinerad lösning för att hjälpa användare att skydda sin onlinenärvaro.

Resultat om dig är en funktion som hjälper dig att ta reda på om dina personliga kontaktuppgifter, som din hemadress, ditt telefonnummer eller din e-postadress visas i sökresultat.