Google manipulerar minnen: här är AI-verktygen i Pixel 8

Postat:
19:35 - 2023-10-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
12

Google ställer sig inte nödvändigtvis bakom den romantiserade tanken att fotografier fångar ögonblick i tiden, utan har istället introducerat en rad avancerade och AI-baserade bildmanipuleringsfunktioner i Pixel 8 och Pixel 8 Pro.

Gillar du inte någons ansiktsuttryck? Ändra det enkelt till ett annat. Tycker du att en person eller ett objekt gör sig bättre någon annanstans i bilden eller är för litet eller för stort? Flytta det till en annan plats i fotografiet. Finesserna understryker att bildbevis är ett minne blott i dagens AI-värld.

Är det inte charmigare och mer personligt med ett barn som grimaserar på ett gulligt och äkta vis, än med en tillrättalagd bild som visar något som aldrig ens hänt? Googles tanke är dock att bilden bättre ska representera vad användaren själv såg och bättre matcha användarens minne, snarare än nödvändigtvis visa ett exakt ögonblick. Oavsett vilket läger du tillhör så erbjuder Pixel 8-duon imponerande AI-funktioner.

Best Take uses the photos you did take to get the photo you thought you took. To make that happen, an on-device algorithm creates a blended image from a series of photos to get everyone’s best look.

Ansiktsbytena möjliggörs genom att flera bilder tas samtidigt. Lokala algoritmer kan på så vis kombinera olika delar av flera fotografier till ett enda foto. Nyheten är del av en ”magisk editor” som använder generativ AI för att manipulera fotografier.

En relaterad nyhet är möjligheten att ta bort oönskade bakgrundsljud från videor, likt vindbrus eller stadsoväsen. Pixel 8 Pro kommer senare i år få en funktion kallad ”video boost” som genom en kombination av Tensor G3 och Googles datacenter kan förbättra videor på ett vis som enligt Google ligger i teknisk framkant.

Finessen kan justera färger, ljussättning och stabilisering på ett ”häpnadsväckande” vis som är tänkt att göra videor mer verklighetstrogna. Genom ”video boost” får Pro även stöd för nattläge för videor som ger bättre resultat i dunkla miljöer.

Google nämner även ”zoom enhance” som låter använda zooma in på delar av motiv i efterhand. Generativ AI fyller i de saknade pixlarna och gör den beskärda bilden skarpare; en slags AI-baserad uppskalning. Sista nyheten är att det magiska suddgummit förbättrats och nu kan ta bort större oönskade delar av bilder, inklusive skuggor.