Google Pixel anländer till Swedroid

Postat:
21:15 - 2016-10-22
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
76

Sent igår knackade ett trevligt FedEx-bud på vår dörr och lämnade över ett paket. Fraktsedeln sade att avsändaren var Google Inc i Carol Streams, i delstaten Illinois, varifrån Google skickar majoriteten av sina enheter. Äntligen skulle få lägga vantarna på Google Pixel, den första telefonen från Google, någonsin.

Nexus-telefonerna kan nog anses vara lite av Pixels föregångare, men var samtidigt mer av en kollaboration, ett samarbete, mellan Google som stod för mjukvaran och en utvald tillverkare som stod för hårdvaran. Google Pixel är till skillnad från Nexus-telefonerna från början till slut Googles egen produkt, även om de har hyrt in HTC som byggherre.

Men nog om detta. I den här artikeln packar vi upp Google Pixel och ger er i korthet våra första intryck av kartongen, tillbehören och i synnerhet telefonen själv.


Google Pixel levereras i en mestadels vit kartong av skapligt rigid hårdpapp. Den utstrålar kanske inte lyx, till skillnad från exempelvis ZTE:s läckra Axon 7-kartong, men inte heller känns den billig.

Då det yttre skalet skjuts av möts vi av ytterligare en vit kartong i vilken vi finner telefonen i sig, inslagen i skyddsplast i ett fack för sig, samt kartongens övriga innehåll såsom två USB-kablar, en USB-adapter, en strömadapter, lite dokumentation samt ett metallstift för SIM-släden. Alla tillbehör är vita, trots att vi valde den svarta versionen (”Quite Black”) av Pixel.


Pixel har kritiserats för att den är mycket lik Apples Iphone, åtminstone framifrån, och vi kan dessvärre bara hålla med. Vi säger inte ”dessvärre” för att Iphone är en dåligt designad telefon, utan för att det är tråkigt att Google har valt en så pass lik design istället för att gå sin egen väg. I galleriet ovan ser vi i några bilder Pixel bredvid den utmärkta 5,5-tumstelefonen ZTE Axon 7.

Det bör nämnas att likheten med Iphone vad gäller den svarta versionen (som vi valde) inte alls är lika påtaglig som för den vita. Baksidan är däremot inte alls like Iphone, eller någon annan telefon på marknaden (storebror Pixel XL undantagen, förstås), vilket vi är glada för. Det kan diskuteras om huruvida Pixels baksida är snygg eller inte, men för oss är det viktigare att den definitivt har sin egen design, en egen identitet.

google-pixel-prod-16
Vi är emellertid lite skeptiska till Googles val av glas på telefonens övre tredjedel på baksidan, då det riskerar att splittras om man tappar telefonen. Men vi måste tillstå att det känns tämligen läckert under fingertopparna. Det första som slår oss, som har använt betydligt större telefoner som våra privata primära telefoner de senaste åren, är att Pixel känns mycket nätt i handen, trots tämligen breda ramar runtom skärmen. De som uppskattar små (nåja, ”små” – Pixel är inte en liten telefon, egentligen) telefoner torde uppskatta Pixel.


Det andra som slår oss är att byggkvaliteten är utmärkt, på snudd fantastisk. Telefonen är styv och rigid och ger inte ifrån sig minsta knak, flex, knarr eller skaller då vi vrider, bänder, klämmer och skakar på den. Därtill är utformningen med mot baksidan mjukt rundade långsidor och ett nästan helt slätt bakstycke väldigt behaglig i handen. Vi var vidare lite oroliga att det skulle vara en lite hård och vass övergång mellan metallbakstycket och glasbakstycket, men passformen är näst intill perfekt och övergången är len och mjuk.

Då vi startar telefonen möts vi av en jämfört med tidigare versioner av Android klart förbättrad installationsguide där vi steg för steg presenteras med olika alternativ. Vi kan exempelvis välja att återställa från en annan telefon med hjälp av den medföljande extra USB-kabeln samt USB-adaptern, i vilket fall nästan allt följer med: inställningar, bilder, videoklipp, musik, appar, genvägar och SMS – nästan skickas över från den gamla telefonen till den nya på betydligt kortare tid än via trådlös återställning. Saknas efter synkningen gör dock exempelvis MMS-bilder, de flesta apparnas inställningar samt eventuella widgetar på hemskärmarna vilka måste placeras ut manuellt.

Google Pixel har en småblek skärm, vi hade önskat lite högre maximal ljusstyrka.

Google Pixel har en småblek skärm, vi hade önskat lite högre maximal ljusstyrka.

Skärmen är av god kvalité och bjuder på bra färger och en nätt och jämnt godkänd maximal ljusstyrka. Ljusstarkare än Nexus 6P, lyckligtvis, men inte med en jättemarginal. Vi hade verkligen önskat oss en högre ljusstyrka, inte minst då telefoner som OnePlus 3 och Samsungs telefoner de senaste åren har visat att det är fullt möjligt även för AMOLED-skärmar att vara ytterst ljusstarka.

Betraktningsvinklarna är goda men inte lika bra som de allra bästa AMOLED-skärmarna, och vi kan om vi verkligen anstränger oss urskilja enskilda pixlar. Detta lär under normalt användande inte vara ett problem för någon annan än de allra mest hökögda användarna, men vi vill lägga in en brasklapp för VR-användande, något som Google medvetet har marknadsfört för Pixel-telefonerna. Vid användande av Googles VR-headset Daydream hamnar skärmen blott någon decimeter från användarens ögon, på på dessa avstånd kan även vi utan ögon som hökar urskilja en viss pixlighet. Vi ber att få återkomma till detta då vårt Daydream-headset anländer om några veckor.

Pekskärmen är oerhört responsiv. Apples Iphone har genom åren alltid haft en betydligt mer responsiv pekskärm än konkurrerande Android-telefoner. Om detta beror på hårdvaran i sig eller på hur operativsystemen är utformade vet vi inte, men med Pixel vill vi för första gången påstå att en Android-telefon åtminstone kommer i närheten av en Iphone. Vi kan tyvärr inte med gott samvete säga att Pixel är lika responsiv, hur gärna vi än skulle vilja, men det är heller inte långt ifrån. Ett klart, stort, fall framåt.

Det rappa intrycket består även när vi far runt i gränssnittet, använder appar och webbläsaren Chrome. Pixel bjuder på en mjukhet, ett flyt i gränssnitt, animationer och vid skrollning som vi aldrig förr har upplevt i en Android-telefon. Den relativt låga skärmupplösningen om endast 1 080 x 1 920 pixlar bidrar möjligen till det ytterst följsamma intrycket, något vi ber att få återkomma till när den mer högupplösta Pixel XL anländer om några dagar.

Återigen vill vi likna Pixel med det mjuka och följsamma intrycket man får i en modern Iphone, men med undantaget att Pixel vid snabb skrollning i webbläsaren på tunga sajter faktiskt är noterbart bättre än ett låneexemplar av Iphone 7 som vi som hastigast hade möjlighet att jämföra Pixel med. Det kan möjligen upplevas lite stötande för somliga Androidälskare att vi i egenskap av en Androidsajt håller Iphone och Ios i sådan högaktning, men vi ser inga fel i att beundra konkurrenternas styrkor och önska att Android i de fallen där det finns utrymme för förbättring kan nå samma nivå.

Vi har i skrivande stund bara haft några få timmar på oss att bekanta oss med Pixel, och ännu mindre tid att leka med dess kamera, men vi kan genast säga att kameraupplevelsen är bättre än i fjolårsmodellerna Nexus 6P och 5X. Vi talar nu inte främst om bildkvaliteten, utan om kameramjukvarans rapphet. Kameran startar snabbare än både 6P och 5X, och bildtagning är mycket snabbare.

Google Pixel till vänster mot Nexus 5X till höger


Efter ett fåtal tagna bilder tycker vi oss se att Pixel har en noterbar fördel över Nexus 6P och 5X vad gäller exponering och dynamik i bilden, något som redan 6P och 5X var mycket bra på. I svåra förhållanden med skarpa ljuskontraster ser vi en del tecken på överexponering i bilder tagna med 5X i läget ”HDR+ auto”, medan Pixel i samma kameraläge ger en balanserad bild där både skuggor och ljusa partier framträder utan över- eller underexponering.

Utmärkta exempel på detta ser vi i bildpar 1, där himlen blir kraftigt överexponerad i bilden tagen med 5X, i bildpar 3 där himlen och marken in bakgrunden överexponeras i 5X samt i bildpar 4 där 5X-bilden i det ljusa partiet i trädets bark blir överexponerat.

Våra första intryck av kameran, och telefonen rent allmänt: med försiktighet väldigt positiva.

Vi återgår nu till vår fullskaliga recension av Google Pixel, i vilken vi bit för bit kommer beta av telefonens styrkor och svagheter, och förhoppningsvis ge er en klar bild vad vi tycker om Pixel, och kanske hjälpa en och annan av er att fatta ett beslut. Om Pixel-telefonerna nu ens lanseras i Sverige; om detta råder det en viss oklarhet just nu, och våra försök att få ett officiellt svar av Google har i skrivande stund misslyckats.