Google släpper Android 11 Developer Preview 2

Gör det möjligt att justera uppdateringsfrekvens på appbasis

Postat:
21:02 - 2020-03-18
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
22

Förhandsversionen av Android 11, som främst är tillägnad utvecklare, har idag uppdaterats. Den nya versionen inkluderar i vanlig ordning utöver förbättringar och utökningar av API även ett par nya funktioner.

En komplett lista med nyheterna finns i Googles utvecklarblogg. I listan nedan uppmärksammar vi ett par av nyheterna:

  • Variabel uppdateringsfrekvens – ställ in uppdateringsfrekvens på appbasis. Exempelvis 120 Hz för Chrome eller 60 Hz för Whatsapp.
  • API: Utökade funktioner för samtalsfiltrering: Redogör anledning till blockering, ny dialog för att erbjuda åtgärder vid inkommande samtal, verifiera mot kontaktlista.
  • API: Möjlighet att registrera och dra nytta av information kring vinkeln för vikmekanismen bland vikbara telefoner (vilket Samsung gör med Galaxy Flip).
  • API: 5G-igenkänning för appar, vilket låter utvecklare t. ex. justera bithastighet baserat på nätverk.
  • Resume on reboot låter appar starta i bakgrunden automatiskt efter att en uppdatering ägt rum.

Till gränssnittsförbättringarna hör bland annat en nyhet som gör det möjligt för utvecklare att styra hur tangentbordet beter sig inuti en app.

Den första betaversionen av Android 11 som gör det enklare att testa versionen för en bredare grupp användare planeras att tillgängliggöras i maj. Att delta i betan blir inte svårare än att besöka Googles webbsida för ändamålet för att registrera en kompatibel enhet, varvid betaversionen laddas ned och installeras automatiskt precis som vilken systemuppdatering som helst.