Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google stramar åt sin generösa molnlagring

Postat:
13:36 - 2020-12-11
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google har rent astronomiska lagringsmöjligheter. Sommaren 2019 laddades över 500 timmars videomaterial upp till YouTube varje minut. Att titta på alla videor som laddades upp under en timma hade tagit 3,4 år om man kollade dygnet runt.
Utöver YouTube ger Google 15GB gratislagring i molnet till miljarder människor. Och som bekant har Google genom Photos erbjudit obegränsad lagring av bilder och videor till alla de senaste 5,5 åren. Tjänsten har över fem miljarder installationer bara för Android.

Oavsett om det beror på att Google anser att datalagringen var på väg att bli ohållbar på sikt, eller om de främst vill öka sina vinster, har företaget senaste åren stramat åt sin molnlagring på flera vis. Google erbjöd obegränsad lagring i originalkvalitet i Google Photos för första generationens Pixel. Erbjudandet tidsbegränsades för Pixel 2 och Pixel 3, och försvann helt för Pixel 4 och senare modeller.

De största åtgärderna kom dock nu i höst. I september började Drive tömma papperskorgen automatiskt efter 30 dagar, något som tidigare behövde göras manuellt. En annan förändring är att fler dokument i Drive kommer börja ta upp utrymme från och med 1 juni 2021. Inaktiva konton kommer dessutom få sitt innehåll raderat, efter flera varningar.

Bilder på Googles datacenter. Källa: Google.

Största åtstramningen är förstås att den obegränsade gratislagringen på Photos helt upphör i början av nästa sommar. Experimentet att erbjuda gratislagring av bilder och videor till hela världen kommer nå sitt slut. Befintligt material får dock ligga kvar.

Googles lagring har varit mycket generös – och är det fortfarande. Mängden som ingår med alla Google-konton, 15GB, är tre gånger högre än Microsofts och Apples och över sju gånger högre än Dropbox. Google är heller inte ensamt om att ändra sig gällande molnlagring. Microsoft sänkte sin gratislagring från 15GB till 5GB för fem år sedan. Den obegränsade lagringen för Office 365-prenumeranter försvann i samma veva, då den ansågs ohållbar.

Att inte lagra mer i molnet än nödvändigt har miljömässiga fördelar. Och kanske påverkas de allra flesta användare inte nämnvärt ens av att gratislagringen i Photos försvinner – i alla fall inte de första åren. Tycker ni Googles åtstramning är berättigad eller känner ni er lurade att gratislagringen på Photos upphör?

Mest kommenterat

 1. Hur många bilder har du på Google Photos idag?
 2. OnePlus 7 och 7T får öppen beta av Android 11
 3. Kommande funktion sätter appar i viloläge, kan bli del av Android 12
 4. Googles meddelande-app är standard i Galaxy S21-serien
 5. Vivo lanserar flaggskeppet X60 Pro+ med Snapdragon 888, stor kamerasensor
 6. WhatsApp försöker intyga att de värnar om användares integritet

Mest läst

 1. Hur många bilder har du på Google Photos idag?
 2. Netflix kan snart avgöra vad du ska titta på
 3. Bonusprogrammet Google Play Points kommer till Norden
 4. WhatsApp försöker intyga att de värnar om användares integritet
 5. Googles meddelande-app är standard i Galaxy S21-serien
 6. Samsung diskuterar kamerorna i flaggskeppen, från S till S21

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur många bilder har du på Google Photos idag?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om