Google tillkännager Chromebook Plus: mer kraftfulla Chromebooks

Postat:
16:03 - 2023-10-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Google har idag offentliggjort en ny satsning kallad Chromebook Plus. Kategorin är en certifiering som innebär att laptopparna är mer kraftfulla än vanliga Chromebooks. Enligt Google är tanken att det ska bli lättare att välja rätt modell i djungeln av datorer.

Alla Chromebooks som är del av Chromebooks uppfyller en minimiprestanda:

  • Minst Intel Core i3 (12th Gen) eller AMD Ryzen 3 7000
  • Minst 8GB RAM
  • Minst 128GB lagring
  • En webbkamera med brusreducering och minst 1080p
  • En IPS 1080p-skärm eller bättre

Datorerna som är del av Chromebook Plus erbjuder även fler finesser i mjukvaran. Kunder får exempelvis vissa premiumfunktioner i Google Meet, med AI-funktioner och förbättrad bildkvalitet och ljussättning, bokeh-bakgrunder och borttagande av bakgrundsljud.

Google nämner att datorerna kan köra webbversioner av Adobe Photoshop, Express och Lumafusion. Den inbyggda Google Photos-appen på Chromebook Plus erbjuder det ”magiska suddgummit” från Pixel-serien som automatiskt kan ta bort oönskade objekt och personer från bilder. Photos erbjuder andra bonusar, likt nya HDR-effekter och möjligheten att göra vanliga bilder till porträttbilder i efterhand.

Tillkännagivandet puffar även för synkroniseringsfunktionen med Drive som gör att filer kan vara tillgängliga även om datorn är offline. Google skriver att fler finesser släpps 2024, likt revidering av text med hjälp av generativ AI, bildgenerering baserat på textbeskrivningar, samt AI-genererade bakgrunder för videosamtal.

De första datorerna i Chromebook Plus-kategorin släpps 8 oktober från tillverkare likt Acer, Asus, HP och Lenovo.