Googles nya ”hitta min enhet”-teknik utnyttjar över en miljard enheter

Stödjer spårningsbrickor

Postat:
11:53 - 2023-05-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
9

Androids funktion för att hitta borttappade eller stulna enheter, ”find my device” eller ”hitta min enhet” på svenska, kan snart även användas för att lokalisera spårningsbrickor i stil med Samsung SmartTag och Apple AirTag.

En begränsning med dagens ”hitta min enhet” är att enheten behöver vara ansluten till internet och ha platstjänster igång. För en stulen enhet räcker det alltså med att stänga av den eller sätta enheten i flygplansläget för att den ska döljas.

The new Find My Device network will harness over a billion Android devices across the world to help you locate your missing belongings like headphones, tracker tags, or even your phone via Bluetooth proximity.

Googles nya teknik lanseras senare i sommar och den fungerar även för enheter som är offline och för spårningsbrickor. Företag likt Tile, Chipolo och Pebblebee kommer släppa kompatibla spårningsbrickor som exempelvis kan fästas på nyckelknippor, väskor eller plånböcker.

Hörlurar kommer rentav gå att hitta genom Androids nya ”hitta min enhet”, förutsatt att de anammat tekniken. Sony och JBL kommer exempelvis släppa hörlurar som sällar sig till ekosystemet. Google nämner samtidigt den nya säkerhetsfinessen för att förhindra obehörig spårning, vilken har tagits fram i samarbete med Apple.

Android kommer automatiskt kunna meddela användare ifall systemet upptäcker att en obehörig spårningsbricka är i närheten.