Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Googles oktoberevenemang kan bli historiskt

Postat:
15:10 - 2016-09-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Chefer och anställda brukar försöka trissa upp förväntningarna inför lanseringen av produkter. Vanligtvis är det ingen mening att lägga någon större vikt vid dessa uttalanden, då det rör sig om ren hajp.
Men när Android- och Chrome OS-chefen Hiroshi Lockheimer säger att Googles evenemang 4 oktober kan bli lika betydelsefullt som initiala lanseringen av vad som idag är världens största operativsystem, är det sannolikt inte bara tomt prat.

Vad kan det då röra sig om för stora nyheter som förtjänar ett sådant uttalande? En första teori är att Google på allvar kommer ge sig in som separat aktör på smartphonemarknaden, i stil med Apple, genom de ryktade Pixel-telefonerna. Google blir en seriös telefontillverkare bakom den redan mycket framgångsrika mjukvaran.

Men kanske lutar det mer åt att vi kan få se en första glimt av sammanslagningen av Chrome OS och Android – ett nytt gemensamt kapitel för de två plattformarna. När Chrome OS introducerades sa ene Google-grundaren Sergey Brin att Chrome OS och Android sannolikt kommer att slås ihop på sikt. Sundar Pichai har senare även anspelat på sammanslagningen.

För ett år sedan kom en rapport från Wall Street Journal som sa att denna stora förändring kommer att bli klar 2017. Tidskriften hävdade samtidigt att vi kunde få se en tidig version av det sammanslagna systemet i slutet av 2016, det vill säga perioden vi är inne i nu.

Exakt vad den påstådda sammanslagningen innebär återstår att se. Chrome OS kan eventuellt leva vidare som en separat plattform medan nya operativsystemet blir ”Android för datorer”. Utöver två Pixel-telefoner påstås företaget även lansera Chromecast Ultra, Google Home, samt Google WiFi.

Chromecast Ultra

pixel-c-huawei-nexus-6p-lg-nexus-5x-chromecast-audio-bild

Chromecast Ultra sägs vara en ny version av den framgångsrika lilla mediaenheten med stöd för 4K-video som största nyhet. Enligt ryktet kan Ultra även erbjuda HDR-stöd.

Priset i USA påstås ligga på 69 dollar – med andra ord nästan dubbelt så kostsam som andra generationens Chromecast. Kanske har Ultra fler nyheter än 4K och HDR för att berättiga priset, om nu ryktet stämmer.

Google Home

google-home-bookshelf

Google Home introducerades under utvecklarkonferensen I/O i maj. Det är en röstassistent i stil med Amazon Echo. Enheten kan svara på frågor genom tal, tack vare att artificiella intelligensen Google Assistant är inbyggd.

Home fungerar även som en Google Cast-högtalare, så det går att spela upp musik via enheten från exempelvis smartphones. En annan finess är kommunikation med eventuella kompatibla smarta enheter i hemmet, så användare kan tända och släcka lampor, och så vidare.

Uppgifter om pris och tillgänglighet kommer enligt utsago meddelas 4 oktober. Nordamerikanska priset som anges är 129 dollar.

Google WiFi

asus-onhub-bild-2

Google WiFi blir enligt utsago företagets helt egna intelligenta router, med ett pris på 129 dollar och lansering 4 oktober. Routern sägs erbjuda bättre räckvidd än de flesta av dagens motsvarigheter och ha samma funktionalitet som befintliga smarta routern OnHub, och styras från samma app.

Nätverket påstås kunna expanderas genom fler routers och moduler, så att hela lägenheten eller huset får god täckning i samma nätverk.

4 oktober

Om alla rykten stämmer, vilket naturligtvis inte är säkert, kan 4 oktober bli en av Googles största presentationer hittills. Vi kan få se två nya smartphones i eget namn, en 4K-Chromecast, en fristående högtalare och assistent, en ny intelligent router och eventuellt första titten på sammanslagningen av Android och Chrome OS.

Om nio dagar får vi svaren.

Mest kommenterat

 1. Använder du Androids nya gestnavigering?
 2. Apple förbjuder spelströmningstjänster från Google och Microsoft, kommer inte till IOS
 3. Nu kan Googles telefon-app installeras på alla Androidmobiler
 4. Huawei får snart slut på chipp på grund av USA:s svartlistning
 5. Test: Motorola Moto G 5G Plus
 6. Google kommer börja visa sponsrade rekommendationer i Android TV

Mest läst

 1. Apple förbjuder spelströmningstjänster från Google och Microsoft, kommer inte till IOS
 2. OnePlus har börjat förinstallera bakgrundstjänster från Facebook
 3. Nu kan Googles telefon-app installeras på alla Androidmobiler
 4. Test: Motorola Moto G 5G Plus
 5. Använder du Androids nya gestnavigering?
 6. Här är Xiaomi Mi 10 Ultra med 120Hz och 120W snabbladdning

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du gestnavigeringen i Android 10?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om