Tillverkare skapar egna Androidgränssnitt för att differentiera sig, försöka ge mervärde och bygga ett slags varumärke genom design. Det brukar i regel innebära andra finesser, färger, menyer och ikoner. Inbyggda systemappar byts i regel även ut mot tillverkarens motsvarigheter.
Vissa väljer mobiler främst utifrån vilken hårdvara de tycker verkar bäst, även om de kanske egentligen föredrar Googles vision av Android. I Sverige är Nexus-serien i stort sett enda alternativet för de som föredrar original-Android, vilket gör utbudet tämligen snävt.
De som tröttnat på sin tillverkares gränssnitt eller helt enkelt bara vill ha lite omväxling kan dock Holo-fiera (Holo är namnet på Androids gränssnitt) sin mobil. Genom att börja använda vissa appar från Play Store istället för de tillverkaren skickat med kan systemet bli en aning mer likt original-Android. Ett mer drastiskt alternativ är förstås att byta firmware helt och hållet, men det här är ett lättare sätt som alla kan prova.
Genom att installera titlarna nedan går det att komma flera snäpp närmare Nexus-upplevelsen, även om det naturligtvis inte blir samma sak som att ha en mobil från Google. En fördel är dock att det går att använda samma appar oavsett vilket företag som tillverkat ens telefon, så upplevelsen blir mer homogen även efter uppgradering.
Hemskärmen och ikonerna
Att byta ut tillverkarens hemskärm är förmodligen det enklaste sättet att göra gränssnittet mer likt original-Android. Vi gillar Nova Launcher som är rätt troget KitKat i sin design. Nova kan även göra så att alla ikoner ser ut som i Android 4.4, då appen har ett inbyggt ikonpaket. Det finns dock många andra bra alternativ i Google Play.
I och med Nexus 5 fick Android en ny hemskärmsapp, som bland annat har betydligt större ikoner. För de som föredrar den looken finns Inspire Launcher att ladda hem gratis i Google Play. Den är baserad på KitKat-hemskärmen. Ett annat alternativ är KK Launcher som också bygger på hemskärmsappen i Android 4.4.
De som vill köra Googles egna hemskärmsapplikation Google Now Launcher rakt av behöver i nuläget installera den manuellt i APK-format, då appen inte släppts för alla enheter än. Google Now Launcher finns dock i Play Store.
Bakgrundsbilder
För de som installerar Google Now Launcher i APK-format följer KitKats egna bakgrundsbilder med. Annars kan de laddas hem i galleriet nedan för att ge hemskärmen original-Android-vibbar.
Tangentbord
Ett annat enkelt sätt att ge sin mobil en liten extra touch av vanilj är att installera Androids standardtangentbord, som finns i Play Store. Tangentbordet har en förhållandevis avskalad design och stödjer svepbaserad textinmatning.
Kalenderappen
De flesta tillverkare skapar egna kalenderappar och hur dessa ser ut och fungerar kan variera kraftigt. Genom att istället använda Google Kalender går det att få en enhetlig kalenderupplevelse, även ifall ny mobil från en annan tillverkare skaffas.
Google Kalender är gratis i Play Store och är samma som körs på Nexus-enheterna.
Kameran
Google släppte passande nog Androids kamera-applikation i Play Store häromdagen, så alla som kör KitKat kan installera den. Just kamera-appen brukar dock tillverkare vara bättre på, med fler avancerade funktioner. Gränssnittet i Googles kamera-app har dock förbättrats betydligt och den har bland annat en intressant Lens Blur-effekt.
Meddelanden
För de som vill närma sig Nexus-upplevelsen för textmeddelanden är nog Hangouts det närmaste som går att komma, då Google inte släppt någon separat SMS-app i Play Store.
Telefonappen
Det finns många telefon- och kontaktapplikationer i Google Play. Vi har fastnat för ExDialer som har en design som i alla fall påminner om Googles egna. ExDialer begär inte alltför många systemtillåtelser, har T9-uppringing och stöd för svepgester.
Gränssnittet bjuder på teman och själva appen sägs vara designad så den knappt drar något batteri. ExDialer går att använda gratis i sju dagar. Därefter kostar appen 25 kronor.
Låsskärmen
Android har inget särskilt inbyggt stöd för att byta ut funktionaliteten för låsskärmen, även om det går med varierande framgång. Hur hög säkerhet dessa appar erbjuder i förhållande till inbyggda funktionen kan ifrågasättas. För de som vill ha lite vaniljkänsla även för låsskärmen finns dock bland annat KitKit Lockscreen att ladda hem gratis i Google Play.
Känner ni till fler sätt att göra mobilers gränssnitt mer likt original-Android?