Guide: Installera OTA-uppdateringen för Android 7.0 Nougat manuellt

Postat:
15:32 - 2016-08-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
20

Android 7.0 Nougat är på väg ut till senaste årens Nexus-enheter men det kan ta tid innan OTA-uppdateringen når fram till alla. Ett alternativ för otåliga är att gå med i Androids betaprogram och få Android 7.0 snabbare på så vis.

Ett annat alternativ är att installera själva OTA-uppdateringen manuellt med hjälp av ADB och återställningsläget. Google länkar till OTA-uppdateringarna på den här sidan men Nougat har inte dykt upp där än.

Vi har dock länkar till OTA-uppdateringarna för Nexus 6P och Nexus 5X. Otåliga kan installera dem på egen hand genom att följa guiden nedan, på egen risk. Ingen data bör raderas, som vid en vanlig OTA-uppdatering. Om du är osäker är det bäst att vänta på att OTA-uppdateringen kommer direkt till telefonen.

 1. Installera ADB. För att slippa krångla med Androids utvecklarkit kan du installera ADB separat, som exempelvis härifrån (XDA-tråd). Installera appen i en mapp som är lätt att nå. Vi föreslår C:\adb.
 2. Gå till Inställningar > Om telefonen och tryck upprepade gånger på ”Version” längst ned för att låsa upp utvecklarinställningarna om du inte redan gjort det.
 3. Aktivera USB-felsökning från Inställningar > Utvecklaralternativ.
 4. Koppla din Nexus-telefon till dator.
 5. Om du kör Windows, öppna en kommandoprompt genom att trycka Win+R. Skriv därefter ”cmd”.
 6. Gå till mappen där du har installerat ADB. Lägg även nedladdade OTA-filen där. Ligger mappen i c:\adb skriver du ”cd\adb” och trycker på Enter.
 7. Skriv ”adb devices” för att verifiera att datorn har kontakt med telefonen. Här kan du behöva godkänna anslutningen från mobilen (en pop-up-skärm visas).
 8. Skriv ”adb reboot recovery”.
 9. En Androidfigur kommer då visas på telefonen. Tryck in strömknappen och tryck därefter på volym upp-knappen.
 10. Nu är du i Android Recovery. Välj ”Apply update from ADB” med volymknapparna och tryck på strömknappen.
 11. Gå tillbaka till kommandoprompten och skriv ”adb sideload [ota-filens-namn.zip]”. I det här skedet behövde vi ta ut sladden ur Nexus 6P och sätta tillbaka den igen, för datorn hade tappat anslutningen.
 12. Vänta tills alla filer förts över och att uppdateringen applicerats. Välj ”Reboot now” och nu startar enheten upp med Android 7.0 Nougat!