Hands-on med Asus PadFone [MWC 2012]

Postat:
14:05 - 2012-02-27
Skribent:
| Henrik
Kommentarer:
37

Det var under den tidigare halvan av förra året som Asus på Computex-mässan visade upp en prototyp av något de ville förverkliga. Många minns kanske den lite larviga presentationen, som ni kan se i videoklippet här ovan, som i sig nästan blev mer uppmärksammad än konceptet man ville presentera.

”Who’s calling me?”

”You guys are more important… Steve will have to wait.”

Namnet på enheten var något som vid första tanke upplevs lika uppenbart och oinspirerat som presentationen, men det har sedan dess, likt talet i videon ovan, fastnat något ordentligt. “PadFone”. En kombination av en telefon och en läsplatta – i två delar. Under presskonferensen Asus håller idag på World Mobile Congress i Barcelona dyker den upp som ett kärt återseende med en ny design. Som nämnt var det en prototyp man ville förverkliga redan förra året, och man har nu fått fram en enhet som är ämnad för att nå ut till massorna. Vi har tagit en snabb titt på den nya designen som ni kan läsa om här.

Så, vad är egentligen PadFone för sorts enhet? Som det låter är det en platta och en telefon, men inte på samma sätt som exempelvis Dell Streak där det bara är en förstorad telefon. PadFone är numera en telefon till namnet med samma egenskaper som alla andra telefoner – förutom med en liten detalj. I stil med Motorola Atrix har den ett unikt tillbehör, då i form av en läsplatta. Genom att docka telefonen i sagda läsplatta, som har i princip samma utseende som en Eee Pad Transformer, så agerar den nu som en läsplatta. Telefonen laddas upp med plattans inbyggda batteri och det går även att stoppa ner tillbehöret i tangentbordsdockan som går att köpa till just TF-101 för ännu mer batteritid och ett ordentligt tangentbord.

SpecifikationerAsus PadFone
Mått128 x 65,4 x 9,2mm
Vikt129 gram
Skärm och upplösningTelefon: 4,3", 540x960 pixlar, 256 PPI. Tablet: 1280x800.
PaneltypTFT/LCD
System-on-a-chipQualcomm 8260A (Snapdragon S4)
CPUDual-core, 1,5GHz
GPUAdreno 225
RAM1GB
Inbyggt minne (NAND)16GB, inbyggd plats för utökat minne via microSD (upp till 32GB)
Batteri / batteritidTelefon: 1520 mAh utbytbart. Tablet+tangentbord: 6000mAh
Bakre kamera8 MP (3264x2448 pixlar) med LED-lampa, AF, videosinpelning upp till 1080p, ƒ/2.2-optik med 5 linselement
Främre kamera1,3 MP
Anslutningarmicro-SIM, micro-USB, micro-HDMI, 3,5mm stereoutgång, microSD(HC)-kortplats, proprietär anslutning för tillbehör
KnapparHögersidan: Volym +/-
Ovansidan: ON/OFF
Nätverk och kommunikationHSPA+ 21Mbit/s, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Wi-Fi Hotspot, GPS
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor, gyroskop
OS / GränssittAndroid 4.0 / Ice Cream Sandwich
Övrigt

Vi fick tidigare under månaden chansen att kika på ett förproduktions-exemplar av den nya designen, och dessutom ta del av specifikationerna den har att bjuda på som synes ovan. Då bristen på kamera var ett faktum under besöket får ni hålla er tillgodo med pressbilderna från Asus. Vi hoppas på en lite längre tid med enheten där vi kan testa den lite mer ordentligt.

Vad vi däremot kan presentera är våra initiella intryck av enheten tillsammans med specifikationerna enheten har att bjuda på.

Telefonen i sig kändes från första sekunden gedigen med sin rundade design, och med en närmast helblank framsida kändes det som att man höll i en förminskad Galaxy Nexus. Det enda som skymtades var Asus logotyp nära fotänden samt en uppsättning sensorer som skymtades på ovansidan. Antalet fysiska knappar är så få det bara går; ström- och volymknappar. Förstnämnda hittar vi på toppen tillsammans med ett ordinarie 3.5mm-jack för hörlurar, och volymknapparna är positionerade på högersidan. Tar vi en titt på vänstersidan finner vi här portar för både micro-USB och micro-HDMI. När vi vände på telefonen fick vi oss en bekant syn i form av samma rundade mönster som på Transformer Prime, med undantaget att detta var skuret i plast. Inte bara mönstret var lånat från Prime – även kameran härstammar därifrån, och enligt uppgift ska det vara exakt samma 8-megapixelkamera som sitter även där. Utöver detta fann vi på den bruna baksidan en tillhörande LED-blixt för kameran.

Skärmen, som mäter in på 4,3″, är av Super-AMOLED-typ och har qHD-upplösning (960×540). Huruvida den har Pentile eller inte kan vi dock inte svara på, men det är sannolikt. Blanda in ett Snapdragon S4-SoC med två kärnor på 1.5GHz styck (inte Tegra 3 som det tidigare ryktades om), Adreno 255-GPU, 1GB RAM och 16GB internminne så börjar enheten ta form. Vi kikade, och visst hade den en plats för ytterligare minne via microSD. Det utbytbara batteriet är måttligt stort på 1550mAh, men då ska vi inte glömma telefonens möjligheter gällande just dess batteriliv.

Enheten kör Ice Cream Sandwich, vilket man med glädje visade genom att låsa upp enheten då man skymtade de välkända mjukvaruknapparna. Under den korta tiden vi fick leka med enheten kändes det som att allt gick smidigt till inuti med väldigt flytande menyer. Asus har ändrat väldigt lite i det ursprungliga ICS-temat, vilket ni själva röstade fram som det mest önskade alternativet i vår stora omröstning för några veckor sedan. Detta möjliggör förhoppningsvis snabba uppdateringar i framtiden – något som Asus har visat att de är väldigt bra på i sin Transformer-serie. Tar man dessutom en extra titt på undersökningen ser man att Asus har plockat hem otroligt många rätt därifrån, där ett av få undantag var att telefonen inte använder Tegra 3.

Vidare har vi den kanske mest intressanta biten med den här telefonen – dess tillbehör. Vid första anblick ser tablet-tillbehöret ut som en helt vanlig TF-101. Efter att ha tittat på baksidan kan vi konstatera att bakstycket ockuperas av en stor lucka. Vi fick se när telefonen gled in längs med enheten för att luckan sedan skulle stängas. Ungefär fem sekunder senare börjar skärmen blinka till, och där ser vi Ice Cream Sandwich i sitt sedvanliga tablet-UI. Telefonen driver allt inifrån, och till och med kameran har sitt egna lilla hål i luckan för att även den ska kunna nyttjas.

En av de största säljpunkterna för Asus Eee Pad Transformer var att enheten kunde laddas direkt via tangentbordet för en utökad batteritid. Man har spunnit vidare i samma tankebanor här och plattan börjar genast ladda telefonens batteri när man dockar den. Enligt informationen vi fick räcker laddningen för att driva telefonen i 8 timmar (vilket vi då antar menas med aktiviteter såsom filmtittande, musiklyssnande och surfande), och kan dessutom ladda upp en urladdad telefon till 100% utan problem.

Utseendet är inte det enda som påminner om TF-101. Utöver att den har en skärm med upplösningen 1280×800 kan man även använda ett tangentbordstillbehör för även den här, och således ladda upp både plattan och telefonen. Plattan kommer att säljas både som separat tillbehör och som ett paket med telefonen, och med denna medföljer en sleeve för att skydda enheten. När vi frågade kunde man inte fastställa ett pris, men man hoppades att landa på omkring 2000 kronor för plattan.

Under presentationen blev vi ställda frågan ”vad skulle du göra om det ringer när telefonen är i plattan?”, varpå man presenterade ytterligare ett tillbehör i form av en blåtandskopplad penna. Tanken är alltså att pennan ska agera lur när det ringer, och man håller alltså upp den emot örat och pratar på. Vi kunde inte testa detta, men det såg faktiskt inte helt dumt ut. Pennans spets var av en vanlig kapacitiv typ, som alltså fungerar på alla sådana skärmar – ingen specialkoppling i stil med Samsungs Galaxy Note. Den hade också ett par knappar för att justera volym och svara på samtal, precis som vilket blåtandsheadset som helst.

Efter att ha klämt på uppsättningen under en kortare period kan vi konstatera ett par saker. Asus fortsätter att tänka nyskapande, likt hur de gjorde med Transformer-serien, och det ska bli intressant att se hur man kan utnyttja den ordentligt utökade batterikapaciteten tack vare platta och tangentbord. Telefonen känns allmänt gedigen med en väl genomtänkt design och även om vi inte har haft mörjligheten att testa enheten speciellt ingående så bådar det gott. Det vi har att anmärka på är att vi under provtillfället upplevde att låsmekanismen på plattans lucka kändes alldeles för lös och vi kunde därför föreställa oss att luckan kan öppnas av misstag, exempelvis när den läggs ner i en väska. Detta kan förstås bero på slitage eller produktionsfel på demoexemplaret, och vi hoppas att Asus har tagit en extra titt på detta. Vidare var det en känslig process att docka telefonen och om något hamnar emellan riskerar skärmen att repas.

Om man redan har åtgärdat dessa problem vet vi inte, men att döma av pressbilderna ovan verkar det åtminstone vara samma låsmekanism som i det tidiga exemplaret vi testade. Oavsett ser vi fram emot att testa enheten mer, förhoppningsvis inom en snar framtid. Asus PadFone är planerad att släppas i april månad.


Lägsta pris på ASUS Transformer Prime 32GB Wi-Fi på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Asus Eee Pad Slider SL101 32GB på Prisjakt just nu:

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!