Hands-on med HTC One

Postat:
06:22 - 2013-03-05
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
64

Att taiwanesiska HTC nyligen presenterat en uppföljare till fjolårets One-serie är nog inget som gått er läsare obemärkt förbi. Enheten som fått namnet ”HTC One” är enligt Phil Roberson, marknadschef på brittiska HTC, bolagets enda flaggskeppstelefon för 2013.

HTC har med andra ord lagt alla ägg i en korg vilket naturligtvis kan leda till stora bekymmer om en försäljningssuccé uteblir. I den här artikeln tar vi en närmare titt på telefonen och frågar oss om den har potential nog att leva upp till de högt ställda förväntningarna.

HTC One kommer finnas i butik från och med slutet av mars enligt de senaste prognoserna och väntas kosta mellan SEK  6 000 – 6 500 inklusive moms för 32GB-versionen. En variant med 64GB minne kommer troligtvis lanseras något senare vilket kan vara värt att tänka på eftersom minneskortplats saknas.

Utseende och anslutningar

Htc One white front

htc one alu filler [000742] htc one alu back good left_side right_side top

Telefonen påminner till designen mer om exempelvis HTC Legend än fjolårets One-serie. Enheten har fått en mer minimalistisk och industriell framtoning med något skarpare konturer än exempelvis One X.

Väl i handen är det första intrycket positivt. Framsidan är i princip helt plan till skillnad från One X något utbuktande skärm och HTC har gjort ett bra jobb med att minimera skarvarna mellan skärmglas och chassi – vi tänker knappt på att de finns där. Om vi vänder på enheten noterar vi att den är som tjockast vid ryggraden och som tunnast mot kanterna; vilka i sin tur är lagom tjocka och avrundade för att erbjuda ett både bekvämt och fast grepp.

I fronten har HTC för ovanlighetens skull placerat två stycken högtalare; en i huvudändan samt en i fotändan av skärmen. Vi kan med andra ord glädjas åt stereoljud om vi exempelvis ser på film eller lyssnar på musik. Enligt HTC är respektive högtalarelement dessutom utrustat med en dedikerad och i sammanhanget kraftfull förstärkare (marknadsförs som ”Boom Sound”).

I fotändan av skärmen till vänster respektive höger om HTC-logotypen finns två bakgrundsbelysta kapacitiva knappar; en bakåt-  och en hemknapp. Knapparna bedömer vi som lagom känsliga och konstaterar att de svarar fint även om vi trycker i utkanten av dem. Logotypen finns endast där av estetiska skäl.

I huvudändan av skärmen bakom det övre högtalargallret finner vi en liten men likafullt ljusstark lysdiod som sannolikt kan lysa i färgerna vit, blå, röd eller grön. Till vänster om sagda diod har HTC placerat dels en närhetssensor och dels en ljussensor. En kamera på 2.1MP sitter i sin tur placerad till höger om högtalargallret.

Bakstycket är utrustat med en 4MP-kamera med tillhörande lysdiod samt en mikrofon som främst tjänar till att fånga upp och sortera bort bakgrundsljud vid samtal.

Ovansidan hyser dels On/Off-knappen som också fungerar som ett IR-öga för kommunikation med exempelvis TV-apparater samt 3.5mm-ingången/hörlursjacket. Högst upp på högersidan sitter volymreglaget och på motsatt sida finner vi micro-SIM-kortsporten som går att trycka ut med hjälp av ett medföljande verktyg.

I motsats till One X är One inte utrustad med några pinnar för enkel anslutning till dockningsstationer eller dylikt. Det är microUSB-ingången som gäller utöver NFC, Bluetooth och Wi-Fi.

Byggkvalité 

HTC unibody design

HTC har till skillnad från både Samsung, LG och Sony sedan länge producerat telefoner där stommen av enheten är utskuren ur ett stycke metall. Vad som på engelska brukar kallas för ”Unibody design”. En tillverkningsmetod som innebär att antalet skarvar kan minimeras och som i vissa fall kan leda till en styvare och mer stabil konstruktion.

HTC_One_Concept7_620x388

HTC One innebär på så vis något av ett trendbrott för HTC eftersom stommen består av flera sammansatta delar. Genom en tillverkningsprocess som marknadsförs som ”Zero gap design” menar HTC att de lyckats sätta ihop stommen på ett sådant vis att eventuella skarvar kommer gå användaren obemärkt förbi. En process som är tidsödande – varje chassi tar uppemot 200 minuter att skära ut och sätta ihop.

Om vi inte fått förklarat för oss hur chassit var konstruerat före dess att vi testat telefonen skulle vi inte i första taget ta för givet att stommen var sammansatt av flera delar. HTC har gjort ett bra jobb med att sätta ihop telefonen och det är mycket riktigt svårt att känna av skarvarna, men visst är de fortfarande synliga. Konstruktionen ger ett pålitligt intryck och känns både solid samt gedigen.

Oavsett tillverkningsmetod kan ett chassi som består av till stora delar metall påverka mottagningen negativt. HTC hävdar att de löst problemet genom att bygga in antennen i själva metallbakstycket. Tidigare har HTC, precis som bilden ovan tydliggör, lämnat delar av bakstycket öppet för att på så vis kringå problemet. Trots sådana åtgärder har det inte alltid fungerat bra; exempelvis HTC Legend led enligt många användare av dålig mottagning.

Wi-Fi-mottagningen var bland domeexemplaren snudd på identisk med vår medhavda LG Nexus 4 vid anslutning mot samma Wi-Fi-punkt, men av detta högst ovetenskapliga test vågar vi inte dra några slutsatser.  Testlabbet kommer med anledning av metallbakstycket lägga särskild vikt vid just mottagningen för att reda ut frågan.

Vad gäller knapparnas konstruktion finner vi att On/Off-knappen sticker ut tillräckligt för att den skall vara enkel att hitta och vi känner likaså tydligt när vi tryckt ned den. Tyvärr kan vi inte säga detsamma om volymreglaget som känns lite trögt och mossigt i jämförelse.  Det kan möjligtvis förklaras av att reglaget sitter så tätt inpå chassit vilket också gör det lite svårt att hitta med telefonen nedstoppad i fickan eller väskan etc.

Storleksjämförelse

htc one vs nexus 4 front

Nexus 4 bredvid HTC One

HTC One vs Nexus 4 back HTC one vs Nexus 4 top Xperia V vs HTC One Xperia V vs HTC One

Placerar vi telefonen bredvid LG Nexus 4, som även den är utrustad med en 4,7″ stor skärm, kan vi konstatera att HTC One är något högre och i princip lika bred liksom djup.

I jämförelse med Xperia V som har en något mindre 4,3″ stor skärm är skillnaden inte dramatisk. Höjden står förvisso ut med en skillnad på närmare 10 mm, men den lägre vikten om cirka 20 gram vägs upp av att HTC One har ett batteri med 550 mAh större kapacitet.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
HTC ONE4.768.2137.49.31432300
Sony Xperia Z5.071.0139.07.91462330
LG Nexus 44.768.7133.99.11392100
Sony Xperia V4.36512910.71201750
Samsung Galaxy S III 4.870.6136.68.61332100

En av telefonens främsta konkurrenter – Xperia Z – har i princip samma batterikapacitet. Den större skärmen på 5″ medför något rejälare yttermått på både bredden och höjden, men detta kompenseras av en tunnare profil på blott 7.9 mm bredvid de 9.3 mm som gäller för HTC One. Vikten skiljer sig knappt åt med 146 gram för Xperia Z och 143 gram för HTC One.

Skärmen 

HTC One är utrustad med en 1080p-upplöst display som mäter 4,7 tum på diagonalen vilket innebär en enastående pixeltäthet om 468 pixlar per tum – något ingen annan tillverkare kan skryta med även om Xperia Z och Oppo Find 5 kommer mycket tätt inpå. Panelen är tillverkad av Sharp och bygger på tredje generationen Super-LCD.

viewing angle

Färgåtergivningen är ovanligt bra vid vida betraktningsvinklar

Displayen skyddas av av tredje generationen Gorilla Glass från brittiska Corning, som till skillnad från tidigare versioner innebär bättre repbeständighet liksom hållfasthet. Glaset verkar vara ovanligt tunt och panelen sitter i sin tur väldigt tätt inpå, vilket bidrar till att minska reflexer.

Panelen som klarar av att visa 16 miljoner färgnyanser håller hög klass. Färgåtergivningen upplever vi som naturlig och välbalanserad. Om vi betraktar displayen från vidare vinklar har vi dessutom svårt att se vare sig färgförändringar eller någon ovanlig mängd reflexer. Kontrasten håller likaså hög nivå med fin balans mellan ljusare och mörkare delar, men drar vi upp ljusintensitet över ~60 %  erfar vi att svärtan blir något lidande.

Telefonen svarar väl när vi fingrar på den och fördröjningen från det att vi tryckt till dess att rörelsen registreras är i linje med vad vi förväntar oss av en telefon i det övre prissegmentet.

Vi kan för skojs skull tillägga att kinesiska Oppo Find 5, som för närvarande utvärderas i testlabbet, använder samma typ av S-LCD-panel som HTC One.

Mjukvaran / HTC Sense 5.0 

HTC One levereras med en ny version av det egenutvecklade Sense-gränssnittet som i sin tur körs ovanpå Android Jelly Bean/4.1.2. En uppdatering till Android 4.2 är planerad, men vi fick ingen närmare information kring releasedatum annat än att den kommer finnas tillgänglig via FOTA (Firmware-over-the-air).

software htc one home screen settings software htc one task manager software home screen alu software htc one app menu big grid software gride size small software htc one gallery
Precis som videon ovan visar går den senaste versionen av Sense på sätt och vis hand i hand med telefonens design. Det är i viss mån en tillbakagång till ett mer minimalistisk gränssnitt utan tunga animationer eller grafik som tar värdefullt utrymme i anspråk. 

software custom sense software display settings 1 software display settings 2 software htc one in settings software sound 1 software sound 2
Inställningsmenyn ser bekant ut och vi finner i stort sett samma uppsjö av alternativ som i Sense 4.0. Vi kan växla mellan olika teman eller hämta hem nya och justera Sense-specifika funktioner. Vidare har HTC lagt in en funktion för barnlås som begränsar möjligheten att komma åt inställningsmenyn och applikationer

HTC BlinkFeed

blinkfeed

HTC har undersökt hur Android-användare fungerar och kommit fram till att en majoritet endast använder en hemskärmspanel under större delen av tiden. Standardinställningen för Sense 5.0 är således en tom traditionell hemskärm samt en – låt oss kalla den för huvudskärm eftersom hem-knappen tar oss dit – som hyser den nyutvecklade tjänsten ”HTC BlinkFeed”.

BlinkFeed är kortfattat ett informationsflöde som uppdateras löpande med de senaste händelserna från SMS-konversationer, Facebook, Twitter till tjänster som nyhetssajter och bloggar m.m. Det kommer också finnas en SDK som gör att tjänsten kan vävas samman med tredjepartsapplikationer.

All extern information samlas på en server hos HTC vilket innebär att mjukvaran endast behöver kommunicera med en källa för varje uppdateringstillfälle. Enligt HTC innebär det här att det går fortare att synkronisera vilket också leder till bättre batteritid.

Tjänster som inte ingår i HTC:s BlinkFeed-nätverk går däremot inte att lägga till. En användare kan exempelvis inte mata in en RSS-adress och förvänta sig nyheter den vägen.

För de som i sin tur inte alls är intresserade av BlinkFeed går tjänsten att stänga av.

HTC Sense TV

tv-guide

Sense TV håller koll på både TV-program och TV-tablåer och fungerar dessutom som fjärrkontroll för din hemelektronik. IR-koder för en mängd olika apparater finns att ladda hem via programmet och enligt HTC kommer tjänsten fungera med en rad svenska TV-operatörer från start. IR-ögat sitter som vi tidigare nämnt inbyggt i On/Off-knappen.

Kameran / HTC Zoe

HTC har som videon ovan visar förändrat kameragränssnittet en aning. Det är tämligen enkelt att använda och vi har tillgång till gott om inställningsmöjligheter. ISO-värdet sträcker sig från ISO 100 till ISO 1600.

Autofokusen är snabb trots relativt dåligt ljus och genom funktionen för ansiktsigenkänning kan vi fokusera på upp till två ansikten åt gången. Bildtagning i serie går likaså undan vilket också kan sägas om uppstartstiden för kameraprogrammet.

HDR-foto är inget nytt utan något vi sett bland telefoner sedan lanseringen av HTC One X och på denna punkt är HTC One inget undantag. Vad som däremot är nytt för i år är HDR-videoinspelning hela vägen upp till 1080p. Hur det fungerar i praktiken återstår förstås att se.

Utöver video- och stillbildsläget har HTC utvecklat ett tredje läge de namngivit ”Zoe”. I det här läget tar kameran totalt 20 stycken bilder i följd med full 4MP-upplösning under tre sekunders tid. Den första bilden tas sekunden före dess att du trycker på fotoknappen och resterande under de två förtlöpande sekunderna. Det här är möjligt eftersom kameran kontinuerligt fyller en buffert med bilder så snart Zoe-läget aktiverats. Bilderna kan sedan sättas ihop automatiskt eller manuellt via mjukvaran där det också finns möjlighet att lägga på olika filter. Användaren kan sedan spara Zoe-klippen som vanliga videofiler eller publicera dem på nätet via HTC-tjänsten ”ZoeShare”.

pixel-size

HTC har kombinerat ett relativt ljusstarkt objektiv (F/2.0) med en bakgrundbelyst CMOS-sensor på 4MP. En upplösning som vid en första anblick framstår som ovanligt låg, men som givit HTC möjligheten att öka storleken på vardera pixel med cirka 300% i jämförelse med med en sensor på 13MP. Kameran är också utrustad med optisk bildstabilisering för skarpare bilder i sämre ljusförhållanden liksom mjukare videoinspelning.

Enligt HTC innebär de stora pixlarna att deras sensor kan fånga upp till 300% mer ljus än konkurrerande sensorer. Vi blev med detta påstående i åtanke därför lite förvånade när vi inte kunde öka ISO-talet mer än till ISO 1600 – samma som i exempelvis Xperia V.

HTC One 4MP                         Galaxy S III 8MP
htc one 1  galaxy s3 1
htc one 2 galaxy s3 2
htc one 3 galaxy s3 3
htc one 4 galaxy s3 4
htc one 5 galaxy s3 5
Bilderna ovan bör tas med en nypa salt eftersom demogolvet var fullt av ljuskällor som befann sig i ständig rörelse. Samtliga bilder är tagna med respektive telefons autoläge aktiverat.
htc-one-vs-galaxy-s-iii-camera

Tittar vi i alla fall på en förstoring av de bilder vi tagit verkar det som att HTC One tenderar att producera bilder med bättre kontrast och större dynamiskt omfång.

HTC One 1080p video (30FPS, 20Mbps, 192kbps stereo) :

Galaxy S III 1080p video (30FPS, 17Mbps, 128Kbps stereo): 

För det första är ljudet bättre på One-inspelningen. HTC har utrustat One med stereomikrofoner med dubbla membran; ett anpassat för högre frekvenser och ett anpassat för lägre frekvenser.

Videokvalitén verkar likaså vara bättre hos One. Vi anar bättre skärpa/högre detaljnivå liksom bättre färgåtergivning och kontrast/större dynamiskt omfång. Videon är förvisso inte helt fri från ryckighet den optiska bildstabiliseringen till trots, och då skall det sägas att vi ansträngde oss för att hålla telefonen någorlunda stilla.

Specifikationer och systeminformation

android_system_info

android system info configuration android system info buildos android system info cpu android system info environment android system info features 1 android system info features 2
Telefonen är precis som specifikationerna gör gällande utrustad med 2GB arbetsminne. Av dessa finns i sin tur 1567MB tillgängligt efter att systemkomponenter som radio- och grafikdel lagt beslag på sitt. Av det inbyggda lagringsutrymmet (Flash/NAND) på 32GB finner vi en partition på totalt 26GB varav cirka 25GB finns tillgängligt för användaren. 

HTC One bygger på Snapdragon 600-plattformen som tillhör det senaste ur Qualcomms arsenal bredvid den något vassare men ännu inte tillgängliga 800-plattformen. Till skillnad från föregångaren Snapdragon S4 Pro, som vi bland annat hittar i Sony Xperia Z, LG Nexus 4 och Optimus G, utlovar Qualcomm förbättrad prestanda och framför allt reducerad strömförbrukning.

Systemprocessorn hyser fyra stycken Krait 300-kärnor som vardera har en klockfrekvens på 1,7GHz. Grafikdelen bygger på Adreno 320-kärnan och delar utrymme med systemprocessorn.

Modemet har stöd för 802.11 a/ac/b/g/n, fyrbands-3G samt LTE på frekvensbanden 800/1800/2600 MHz med hastigheter på upp till 150Mbps. Märk väl att telefonen utöver LTE också har stöd för den nyaste versionen av Wi-Fi-standarden: 802.11ac. Utöver GPS har telefonen också stöd för GLONASS.

android system info memory android system info opengl android system info os android system info sensors android_system_info hardware info
Förvånansvärt nog verkar enheten sakna en barometer, men har i övrigt den uppsättning sensorer vi blivit vana av att se bland telefoner i toppskiktet: Gyro, närhetssensor och ljussensor.

Specifikationer HTC One
ReleasedatumVåren 2013
Processor1,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 600
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / ingen plats för minneskort
Skärm4,7" / FHD - 1080x1920 pixlar / 469PPI
SkärmtypSuper LCD3 / 16:9 / 60,9 cm² / ~65% av fronten
Kamera4MP
Främre kamera2MP
Vikt143g
Höjd, bredd, djup137,4 x 68,2 x 9,3mm
Batteri2300mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, DLNA, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. GLONASS-stöd, fast batteri.
Mer infoMer info om HTC One på Androidenheter.se

Prestanda   

benchmark

I avsnittet om mjukvaran kunde vi konstatera att det inte var något fel på flytet. Det går kvickt att starta, växla, installera/avinstallera program och överlag får användarupplevelsen vid en första anblick betraktas som god.

Trots att enheten var inkopplad med laddare, skärmen uppskruvad till 100% ljusintensitet, 3G, Wi-Fi och Bluetooth aktiverat blev det exemplar vi hanterade aldrig särskilt varm. Vi såg inte heller några tecken på samma typ av aggressiva ”thermal throttling” som vi noterat och dokumenterat med Nexus 4.

[bench]cpu|HTC One S600[/bench]

I samtliga av testmomenten hamnar Qualcomms Snapdragon S600-plattform i topp med i vissa fall allt annat än blygsamma marginaler. I Geekbench2 som mäter både beräkningskapacitet och minnesbandbredd är det sammantagna resultatet omkring 25% bättre än närmaste konkurrent. I RGBenchmm som mäter hur systemprocessorn hanterar flertrådade flyttalsberäkningar är däremot marginalen något mindre liksom i Vellamo Metal.

[bench]gpu|HTC One Adreno[/bench]

En högupplöst panel innebär inte bara fördelar eftersom belastningen på grafikdelen ökari takt med antalet pixlar som skall renderas. I Basemark Taji ser vi också att prestandan sjunker med omkring ~20% i förhållande till Nexus 4 med samma GPU fast med lägre upplösning. Det här kan vara värt att tänka på för den som är ute efter att spela de senaste och mest krävande spelen.

Observera att telefonen vi testat kör betamjukvara. Vi hade vidare inte möjlighet att gå igenom samtliga testmoment varför vissa uteblivit.

Slutsats

Vårt första intryck av HTC One är positivt. Telefonen har onekligen många fina egenskaper som en högupplöst skärm, IR-öga, gediget chassi, stereohögtalare, utmärkt ljudinspelningskvalitet, optisk bildstabilisering för att inte tala om prestanda i toppklass. Mjukvaran bjuder också på några intressanta funktioner som HTC TV, Zoe och BlinkFeed.

Det återstår förstås en mängd frågetecken och vi är speciellt nyfikna på hur mottagningen förhåller sig till konkurrerande telefoner med tanke på det heltäckande metallbakstycket. För att svara på frågan vi inledde artikeln med anser vi att telefonen har tillräckligt många bra egenskaper för att klättra högt i försäljningslistorna.

Processor: 1,7GHz quad-core
Plattform: Snapdragon 600
RAM: 2GB
Skärm: 4,7" / FHD / 469PPI
Skärmtyp: Super LCD3
Kamera: 4MP