Under gårdagen fick vi på MWC-mässan utöver att leka en stund med Samsung Galaxy S II även möjligheten att pilla med LG:s kommande 3D-telefon Optimus 3D och naturligtvis passar vi på att skriva några rader om våra intryck.
LG Optimus 3D kommer precis som sitt syskon Optimus 2X med en dubbelkärnig processorplattform i 2x1GHz, men där 2X har utrustats med Nvidias Tegra 2 så har 3D istället fått Texas Instruments nya OMAP4430-SOC (”System on a Chip”). OMAP4430 bygger på samma processorarkitektur och har samma klockfrekvens som Tegra 2, det vill säga ARM:s Cortex A9 i 2x1GHz, men där upphör likheterna.
Texas Instruments har i OMAP4430 satsat på att köra dubbelt upp av såväl processorkärnorna som minnesmodulerna och minneskanalerna, något som de kallar ”Tri-Dual”, något som åtminstone på pappret ger en klart förbättrad prestanda.
Att Optimus 3D har utrustats med vad som kan tyckas vara lite väl lite RAM, 512 MB, kompenseras delvis av det faktum att systemminnet inte delas med grafikkretsen, vilket gör att man trots endast 512 MB totalt har 448 MB kvar att leka med. Detta kan jämföras med exempelvis HTC Desire Z som trots 576 MB RAM totalt endast har 373 MB kvar att leka med efter att bland annat grafikkretsen har tagit sitt. Med detta sagt så hade vi förstås helst sett att LG hade tagit i i överkant och precis som konkurrenterna kastat in 768-1024 MB RAM.
Där Nvidias Tegra 2 har en Geforce-krets för grafiken så har Texas Instruments istället satsat på PowerVR:s beprövade SGX540, samma krets som vi för övrigt finner i Samsung Galaxy S och dess systermodell Google Nexus S. Vilken som är bäst av Nvidias Geforce-krets och SGX540 låter vi vara osagt, men tester utförda av andra sajter verkar ge en viss fördel till Nvidias Geforce-krets.
Först ut i våra prestandatest är Quadrant Advanced, i vilket telefonens samlade prestanda mäts upp. Allt från processorprestandan till 2D-grafik, 3D, minneshastighet och läs- och skrivhastigheter på det interna flashminnet mäts upp, och Optimus 3D gör oss inte besvikna.
Med en totalpoäng på närmare 2700 (andra sajter har mätt upp närmare 3000) så kan vi konstatera att OMAP4430 står sig väl i konkurrensen och ligger ungefär i paritet med Nvidias Tegra 2, och en bit före Samsungs egna dubbelkärniga Cortex A9-plattform med Mali 400-grafik.
- Tot: 2662
- CPU: 7013
- Mem: 2415
- I/O: 2823
- 2D: 310
- 3D: 747
Det bör poängteras att vi fortfarande är i dubbelkärniga enheters barndom i androidvärlden och i takt med att tillverkare och utvecklare optimerar kod och drivrutiner kommer vi säkerligen se kraftiga prestandaförbättringar från alla SoC-plattformar framöver.
I javascripttestet Sunspider presterar Optimus 3D ett respektabelt resultat på drygt 4000 ms, med standardwebbläsaren. Detta är bra men inte riktigt så bra som vi hade hoppats och trott. Vi är dock som sagt i ett tidigt stadie vad gäller dubbelkärniga plattformar, så det finns alldeles säkert ett stort utrymme för förbättringar framöver.
En kraftfull hårdvaruplattform i all ära, men Optimus 3D:s trumfkort är förstås 3D-skärmen, vilken bygger på en teknik kallad Parallax Barrier. Kort beskrivet går den här tekniken ut på att en barriär placeras i ett lager ovanpå själva LCD-displayen. Barriären består av en mängd små hål vilka gör att bilden man ser från respektive öga kan göras aningen annorlunda, vilket i sin tur kan användas för att skapa en 3D-effekt.
Fördelen med den här tekniken är att inga 3D-glasögon behövs, nackdelen är att betraktningsvinklarna vid 3D-tittande begränsas kraftigt. Detta är dock inte ett lika stort problem med handburna enheter som med 3DTV-apparater då dessa vanligtvis endast betraktas från ett par ögon rakt framifrån och inte från flera par ögon ur flera olika vinklar.
Då vi testade 3D-tekniken så kan vi konstatera att 3D-upplevelsen inte riktigt kan mäta med den som vi erfar att moderna 3DTV-apparater ger, men likväl finns där en 3D-bild utan något krav på glasögon. Betraktningsvinkeln är väldigt snäv och det tar lite tid att hitta det optimala läget, vilket dessutom innebär att man inte kan flytta telefonen i vare sig höjd- och eller sidled. Här gäller det att sitta still.
I spel upplever vi effekten som bäst och tycker att den tillför ett visst mervärde, men hur det känns efter en spelomgång uppåt en halvtimme eller en timme återstår att se. I spel som kräver/använder g-sensorn så går dock 3D-effekten genast förlorad eftersom betraktningsvinkeln ideligen ändras då man vrider och vänder på telefonen för att styra/navigera.
Digitizern, det tryckkänsliga ytskiktet på skärmen, är förstås av kapacitiv typ och hanterar multitouch utan några som helst problem. Det känns som att tillverkarna nu har ”kommit ikapp” litegrann och har förstått vikten av en kompetent digitizer, varför vi allt mer sällan har något att klaga på vad gäller just detta – åtminstone vad gäller toppmodellerna.
Via HDMI-utgången (v1.4) kan video i antingen 720p i 3D eller 1080p i 2D pumpas ut, enligt LG:s representant, men vi fick aldrig möjligheten att själva bevitta detta. Videouppspelningsmöjligheterna, inte minst vad gäller HD-material, tenderar som alltid att begränsas av vilket mediastöd tillverkaren väljer att lägga in. De flesta är tyvärr fortfarande bedrövligt dåliga på detta och det enda egentliga undantaget just nu är Samsung Galaxy S. Det återstår att se hur LG har gjort med såväl Optimus 2X som optimus 3D.
Enheten är med mått om 128.8 x 68 x 11.9 millimeter och en vikt på hela 169 gram både stor och tung och detta kan nog skrämma bort en del hugade spekulanter. Vi gissar att såväl 3D-tekniken för skärmen som 3D-tekniken med dubbla kameror på baksidan har bidragit till att öka såväl telefonens tjocklek som dess vikt, men vi hade inte räknat med att pjäsen skulle vara riktigt så här tung.
Material- och kvalitetskänslan håller rätt hög klass även om det till största del rör sig om en plastkonstruktion. Vi upptäcker inga delar som glappar och stöter inte heller på några oroväckande missljud när vi klämmer och känner på enheten. De kapacitiva knapparna i fronten gör sitt jobb varken bättre eller sämre än konkurrenter så som Desire HD eller Samsung Galaxy S.
Priset är ännu inte satt och vi kan vänta oss att enheten dyker upp här i Norden någon gång i maj eller juni.