Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Haptisk feedback i mobiler – använder du vibrationsmotorn? [Undersökning]

Postat:
14:38 - 2020-09-21
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Vibrationsmotor har varit en standardfunktion sedan de smarta mobilernas barndom. Idén är att vi ska få fysisk stimulans och haptisk återkoppling när vi interagerar med telefonen, då en orubblig glasskiva inte ger ifrån sig någon feedback.
När vi trycker på en fysisk knapp, som en musknapp eller tangent på tangentbord, får vi känslan av att trycka på just en knapp, något som annars saknas i mobilgränssnitt. En variation, kallad force feedback, finns i spelkontroller som vibrerar när vi exempelvis avfyrar ett vapen för att öka inlevelsen.

Android har ett API för haptisk feedback men hur väl vibrationerna fungerar kan variera stort från mobil till mobil. Apple satte hösten 2016 en ny standard genom Iphone 7 som har en förvånansvärt exakt haptisk feedback.

Vibrationsmotorn får det att kännas som att vibrationen uppstår precis där användaren trycker. Den haptiska feedbacken gör därtill att hemknappen känns ungefär som en vanlig rörlig knapp, trots att den består av glas och inte rör sig alls.

Vissa Androidmobiler erbjuder en liknande haptisk återkoppling, som Google Pixel 4 XL, medan andra ligger långt efter. Huruvida vi upplever vibrationerna som positiva eller allmänt störande kan variera från person till person. Många anser exempelvis att ett vibrerande tangentbord är irriterande, inte minst för att vibrationerna kan hamna på efterkälken då vi trycker så snabbt.

Nu undrar vi om du använder vibrationsmotorn i mobiler? Tycker du haptisk feedback bidrar till användarupplevelsen, eller är det slöseri med batteri? Ordet är fritt!

Använder du vibrationer/haptisk feedback i mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Mest kommenterat

 1. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm [Undersökning]
 2. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 3. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 4. Telenor aktiverar 5G i centrala Stockholm
 5. Xiaomi går om Apple, blir världens tredje största smartphonetillverkare
 6. Tecken på sökmotor från Apple

Mest läst

 1. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 2. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 3. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro
 4. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm
 5. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 6. OnePlus introducerar två nya Nord-modeller: N10 5G och N100

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad tycker du om Googles nya ikoner?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om