Här är nyheterna i Android 14 som släpps i slutet av sommaren

Postat:
10:42 - 2023-05-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
15

Google brukar ge årets nya Androidversion en användarinriktad introduktion under I/O. Tidigare på året diskuterar Google bara nyheter för utvecklare, men under I/O har Google traditionellt dessutom riktat sig till allmänheten och berättat vad systemet innehåller för nyheter utåt.

I år var det dock ovanligt tyst om nya Android under I/O. En hel del nyheter i Android 14 har ändå uppdagats och eftersom detta är en sida vars primära fokus är just Android vill vi göra en sammanställning baserat på vad som är känt hittills.

Anpassningsbar låsskärm

Låsskärmen är betydligt mer anpassningsbar i Android 14. Användare kan välja ut vilka genvägar och klockor som ska visas på låsskärmen. Klockwidgeten kan utöver tid även visa uppgifter likt veckodag, datum, väder och batterinivå.

Svartvitt tema och mer färgstarka teman


Androids temafunktion som automatiskt färgsätter systemet med nyanser från bakgrundsbilden och baserat på användarens personliga val har förbättrats i Android 14.

De som vill kan använda ett svartvitt tema, men det går även att gå åt rakt motsatt håll och få mer färgstarka nyanser med högre kontrast i systemet istället för dagens bleka pastellfärger. En välkommen förbättring!

Knappar kommer även kunna få kontextuella färger och exempelvis ges en färg som baseras på nuvarande skivomslaget, för musikappar.

Skärmen och blixten kan blinka vid aviseringar

Systemet kan få skärmen att lysa upp i valfri färg vid inkommande aviseringar eller vid alarm. De som verkligen inte vill missa en avisering eller har svårt att vakna kan dessutom göra så att kamerablixten blinkar.

Android 14 kommer även varna ifall användaren har lyssnat på hög musik under en längre tid, för att skydda personens hörsel.

Stöd för betydligt större fontstorlekar

Förbättrad delningsmeny

De flesta har säkert lagt märke till att delningsmenyn kan variera i Android beroende på app. Inte bra. I Android 14 har delningsmenyn förbättrats så att utvecklare kan infoga sina egna knappar direkt i den vanliga standardmenyn, istället för att skapa helt egna menyer.

Resultatet blir större enhetlighet och mindre förvirring.

Android 14 varnar ifall appar börjar dela data

Android 14 kommer varna användare ifall utvecklare som tidigare inte delat data med tredje parter plötsligt börjat göra det. Googles bilder nämner endast platsdata så eventuellt gäller bara varningen när platsdata delas.

När en app frågar efter platstillåtelsen kommer Android dessutom påpeka huruvida appen kan dela platsdata med tredje parter. Utvecklare kommer även behöva förklara hur och varför data delas. Detta är förstås ett bakslag för de som säljer data och en fördel för alla användare som värnar om integriteten.

Logga in i appar utan lösenord

Den lösenordsfria framtiden närmar sig. I Android 14 kommer det gå att skapa konton i appar bara genom fingeravtrycksläsaren och passkeys – utan lösenord. Läs mer om passkeys här.

Lösenordshanteraren i Android 14 kan spara både passkeys och vanliga lösenord för appar.

Blandat

  • Utvecklare kommer inte längre kunna visa aviseringar med extremt hög prioritet som tar upp hela skärmen. Den typen av aviseringar gäller endast alarm och inkommande samtal i Android 14.
  • Förbättrad tillbakagest som visar vad som kommer hända ifall gesten fullbordas. Det går att se vad som finns ”bakom” nuvarande skärmen, så att användare inte hamnar på hemskärmen av misstag.
  • Health Connect blir en standarddel av systemet.
  • Förbättringar för Bluetooth-anslutna hörapparater.
  • Bättre filöverföringar vilka kan pausas, återupptas och schemaläggas, tack vare nya API-anrop.
  • Appar ska bättre respektera regionala inställningar för exempelvis temperaturer, nummer, språk och veckans första dag.
  • Stöd för Ultra HDR-bilder som är bakåtkompatibla med JPEG.
  • Utökat stöd för förlustfri ljuduppspelning till USB-hörlurar

Detta är bara några av nyheterna baserat på vad vi vet hittills. Skarpa Android 14 kommer erbjuda fler tillskott. Uppdateringen förväntas landa kring månadsskiftet augusti/september.

Processor: 2,85GHz octa-core
Plattform: Tensor G2
RAM: 8GB
Skärm: 6,1" / FHD+ / 431PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 64MP