Helgtips: Rival Knights

Postat:
22:37 - 2014-06-14
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
11

Har du någonsin fantiserat om att vara en medeltida riddare i ett tornerspel? Då är spelet Rival Knights från Gameloft definitivt något för dig. Ett spel som trots IAP faktiskt är riktigt spelvärt.

Spelet låter dig styra en riddare som ska ta sig igenom massor av tornerspel för att vinna kungakronan (eller något sådant).  Du startar i ”botten” och ska ta dig igenom 5 nivåer av riddare för att nå toppen. Ensamspelarläget innehåller hundratals med tornerspel. Det finns olika typer av matcher. I vissa tornerspel måste du slå ett antal riddare i följd, i andra ska du ta en speciell ”medalj”, till exempel att du lyckas med en perfekt start, och så vidare. Varje tornerspel ger dig olika belöningar.

2014-06-12 10.45.27 2014-06-14 18.55.10

Spelet är i sig väldigt simpelt. Du startar din häst med ett tryck på skärmen. Genom att trycka i exakt rätt stund så kan du få en extra fart, så kallad ”perfekt start”. När hästen så rör sig startar en mätare rör sig uppåt. Det gäller att trycka på skärmen när mätaren är i ett gult eller grönt område. Varje gång du träffar något av dessa områden ökar hästens fart något. I början rör sig mätaren ganska långsamt och de gula och gröna områdena är stora men senare så blir det allt klurigare. När du väl är framme vid motståndarens häst gäller det att styra lansen mot ett mål.

2014-06-12 12.15.50 2014-06-12 12.27.08

Om du lyckas slå ner motståndaren eller inte styrs av tre saker: sköld, häst och styrka. Skölden motsvarar ditt försvar och din rustning.  Denna egenskap styrs helt av vad du har på dig. Hästen representerar fart och även om din häst påverkar denna till viss del så är detta en egenskap som även kan förbättras av hur bra du träffar med mätaren. Styrka handlar sen dels om vilken lans du har men även hur bra du träffar målet på din motståndare. Den som ”vinner” två av dessa egenskaper vinner matchen, åtminstone så länge du faktiskt ens träffar din motståndare. Det går alltså inte att missa helt och ändå vinna oavsett hur snabbt du fått din häst att springa och hur bra rustning du har.

Innan starten ser du hur bra du är jämfört med din motståndare och det ger en extra nerv till loppet om du till exempel vet att du redan förlorat ”försvars”-egenskapen. Då gäller det att lyckas bra i de andra två egenskaperna.

2014-06-12 10.49.59 2014-06-12 12.11.09

Ensamspelarläget känns mest som ett sätt att samla ihop pengar, diamanter och utrustning (även om det dock fortfarande är kul). Det är i flerspelarläget som det riktigt roliga börjar: kamp mot andra spelare. Flerspelarläget dyker upp under ”events”. I skrivande stund finns det två ”events”: ”The feast of St. Beau” och ”Echelon Tournament”. ”The feast …” är en turnering som håller på i ett antal timmar (ofta strax över ett dygn) och sen börjar om igen. I skärmdumparna jag tog tidigare hette turneringen istället ”Lord’s Trial” så det ändras efter varje turnering. I denna turnering så gäller det att samla ihop så mycket poäng som möjligt under tiden och placera så bra som möjligt jämfört med andra som deltar i turneringssegern. Du får olika belöningar dels på hur många matcher du kört men också sen på slutet hur du placerat dig.

Echelon är istället en utslagstävling där du 8 spelare spelar och vinnaren i varje match får vidare en runda tills vi får en final. Vinsten i denna turnering är 50 diamanter.  Den kostar dock 10 diamanter att delta i och jag insåg snabbt att det endast är för lite mer erfarna spelare.

Allt spel sker asynkront, d v s du och din motståndare spelar enskilt. Resultatet i din match jämförs sen med motståndaren och den som har bäst resultat när egenskaperna jämförs vinner. Det är ett smart sett att komma runt problemen som oundvikligen skulle uppstå med lagg om man spelade direkt mot varandra. Det kanske sänker känslan något eftersom du måste vänta på din motståndares match innan du vet resultatet. Jag tycker dock ändå det är kul att tävla mot andra och kan leva med att alla resultat inte direkt är klara. Detta påverkar dessutom endast Echelon då du spelar mot en specifik person.

2014-06-12 10.40.19 2014-06-12 10.42.29

Rival Knights är enormt snyggt. Jag spelade det på en Sony Tablet Z2 och det är en fröjd för ögat, särskilt när du vinner. Ofta tycker jag att många mobilspel ser snygga ut på håll men när man tittar närmare så handlar det om mycket lågupplösta texturer men Rival Knights ser snyggt ut även på nära håll. När du vinner så flyger din motståndare av med riktig ”ragdoll-physics” och Gameloft låter dig se din vinst i slowmotion när din motståndare vräks ur sadeln. Det blir aldrig tråkigt att se.

Tittar man på kommentarer i Google Play verkar det som om vissa telefoner kan lagga något vilket kan göra det svårt att riktigt få upp fart men det är något som jag aldrig noterade på Tablet Z2.

2014-06-12 12.34.27 2014-06-12 10.40.43

Så är det dags att ta sig an elefanten i rummet. In-app-purchases; IAP. Gameloft och gratisspel har inte alltid varit en lyckad kombination. Det finns många exempel där deras IAP-strategi gjort spel i stort sett ospelbara om du inte varit beredd att lägga ut massor av pengar. Vid en första anblick ser det inte helt positivt ut.

  • Två valutor (guldmynt och diamanter) som båda kan köpas för riktiga pengar
  • Diamanter är svåra att få tag i och används för att köpa viss utrustning.
  • Två energi-”valutor” som används upp när du dels spelar i ensamspelarläget och dels i flerspelarläget.
  • Uppdatering av utrustning tar tid och går att snabba upp genom att betala.

Men vänta. Faktiskt så verkar det som de har lyckats bättre med detta spel så det inte känns att man MÅSTE betala för att spela. Detta är något som förövrigt kan noteras i kommentarerna på Googole Play där många tycks hålla med.

Guldmynt delas ut relativt generöst, särskilt i turneringarna. Guldmynten används dels till att köpa viss utrustning men även att uppgradera denna och under tiden jag spelat spelet så har jag aldrig riktigt känt något behov att köpa mer guldmynt. Uppdateringar är bra prissatta så du har råd med dem och det tog inte så lång tid att spela för att få råd med ny utrustning. Diamanter är mycket svårare att tjäna in men används å andra sidan inte lika mycket. De används för viss utrustning (men eftersom det samtidigt finns annan utrustning som istället kostar guldmynt är det lätt att helt enkelt strunta i de andra), att köpa ”boosts” innan ett lopp (t ex extra poäng för ditt försvar i en match) eller att delta i Echelon-turneringen. Men om du struntar i boosts så kommer du utan problem hinna tjäna in diamanter för Echelon-tävlingen

Uppdatering av utrustning tar tid (första uppdateringen tar typ 10 sekunder och för varje ny uppdatering tar det lite längre tid) men du kan köa upp flera uppdateringar så det känns ändå inte så farligt.

Det jag inte gillar är energi-valutor, d v s att du inte får spela hur mycket du vill. Dock så får jag erkänna att Gameloft åtminstone har försökt tänka till lite här också. Du har 6 ”sigill” för ensamspel och 6 för flerspelarläget. Varje tornerspel använder upp ett sigill. Nya sigill tar cirka 5 minuter (flerspelar-sigill) eller 7 minuter (ensamspelar-sigill) att regenereras. Det innebär att det ändå går relativt snabbt innan du kan spela igen när alla 12 är använda. Jag märkte att jag ofta kunde spela ganska länge och växla mellan kampanjen och eventen och se sigill hela tiden dyka upp igen. Även om du använder upp alla sigill och vill vänta tills alla har regenererats igen så tar det max 35 minuter innan alla är tillbaka igen. Eftersom spelet egentligen är ganska enformigt (men kul) så kanske dessa energi-valutor endast är där för att se till att spelare inte bränner ut sig genom att spela för länge.

Så även  om jag helst inte vill se energi-valutor i spel så måste jag erkänna att Gameloft ändå lyckats se till att spelet inte förstörs av dem.

Summa summarum är detta ett snyggt spel från Gameloft som faktiskt inte verkar förstört av IAP, åtminstone inte så länge som jag spelat det (vilket är cirka en vecka). Spelet är enkelt att lära sig och går snabbt att spela. Ensamspelarläget är visserligen kul men mest en transportsträcka mot flerspelar-turneringar där du hela tiden kämpar mot andra spelare om vem som är bäst på tornerspel. Det jag önskar mig nu är att Gameloft kunde ta detta spel, utöka det med lite strategi och lite andra saker att göra och basera ett nytt Defender of The Crown på det. Man kan ju drömma …