Optisk zoom i HTC-telefoner inom 18 månader?

Postat:
22:41 - 2014-04-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
28

HTC har vandrat en egen väg när det gäller kameror i smartphones sedan drygt ett år tillbaka. Istället för att erbjuda allt mer högupplösta bilder som konkurrenterna har HTC istället gått åt andra hållet och introducerat vad tillverkaren kallar för UltraPixlar – något som bland annat är tänkt att ge bättre bilder i mörker.

One M8 har även en extra kamerasensor som kan fånga djupinformation, så fokus exempelvis kan ändras i efterhand. Upplösningen har förblivit 4MP och en lustig detalj med One M8 är att dess främre kamera är mer högupplöst än den bakre.

I en intervju med operatören Vodafone säger HTCs kameraexpert Symon Whitehorn att han räknar med att optiken i mobilkameror kommer förbättras dramatiskt inom 12-18 månader. Företaget vill dels erbjuda bättre så kallade selfies (självporträtt) och dels avancera optiken i huvudkameran. Enligt Whitehorn består 90 % av alla mobilfoton av selfies i vissa marknader, vilket är anledningen till den ovanligt högupplösta frontkameran (5MP) i One M8.

HTC siktar på att få smartphones att i ännu högre utsträckning närma sig det resultat fristående kameror erbjuder och göra dessa förlegade för vanliga användare. En del i den satsningen är optisk zoom, vilket Whitehorn menar inte ”ligger långt bort alls” för tillverkaren.