Intryck av ansiktsverifieringen i Google Pixel 4

Postat:
15:18 - 2019-11-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Android har för första gången fått en säker ansiktsverifiering med fullt mjukvarustöd på plattformsnivå i och med Google Pixel 4. Men hur bra fungerar egentligen Googles lösning och vad är nackdelarna gentemot en klassisk fingeravtrycksläsare?

Först och främst sker upplåsningen mycket snabbt överlag, så pass att det inte upplevs som störande eller frustrerande. Systemet erbjuder två metoder som gör att enheten kan plockas upp och låsas upp i en och samma rörelse. Dels alternativet ”lyft för att kolla mobilen” som tänder skärmen när enheten lyfts upp, och dels ”kolla mobilen genom att sträcka dig efter den”. Då används Project Soli-radarn och det är del av ”Motion Sense”.

De eventuella fördröjningar som kan uppstå sker när dessa metoder fallerar så att det först krävs ett tryck på strömknappen eller skärmen. Särskilt när endast ”lyft för att kolla mobilen” är aktiverat kan det hända att panelen inte tänds som den ska. När ansiktsverifieringen väl har initierats har den dock fungerat snabbt, precist och felfritt.

Ansiktsupplåsningen kan användas i helt mörka rum utan extern ljuskälla. Vi har heller inte haft några problem med eller utan glasögon, eller när huvudbonader använts. Googles mjukvara tar användare direkt in i systemet som standard, även om det går att ställa in så att låsskärmen istället visas.

Appstödet för ansiktsverifieringen är i skrivande stund knapert. Det fungerar i lösenordshanterare och för att genomföra köp i Play Store, men inte i exempelvis BankID. När utvecklare har anammat Androids nya biometriska API, vilket de starkt uppmuntras att göra från och med första november, ska det dock fungera överallt.

I de appar det faktiskt finns stöd märker vi av hur bekvämt och sömlöst det kan vara med ansiktsverifiering. Även om det inte är särskilt jobbigt att lägga fingret på en fingeravtrycksläsare känns det extra smidigt att inte behöva göra något alls för att komma in, utöver att titta på skärmen.

Om vi jämför med en klassisk kapacitiv fingeravtrycksläsare är det alternativet ändå snäppet snabbare överlag (men inte med god marginal), för de som har skannerns position i muskelminne. En nackdel med Googles implementering gentemot Apples är att Google inte erbjuder ett alternativ som kräver att ögonen är öppna.

Någon obehörig skulle med andra ord kunna låsa upp telefonen genom en sovande persons ansikte, eller genom att hålla upp enheten mot någon som blundar. Google har sagt att ett alternativ som kräver öppna ögon ska släppas via en firmware-uppdatering längre fram.

Kommer vi få se fler säkra ansiktsupplåsningar i Androidtelefoner framöver? Vi tror inte det blir en ny standard i första taget då sensorerna i dagsläget kräver ett sensorjack som är större än vanligt, eller som i Googles fall rentav en traditionell övre ram. Fingeravtrycksläsare under skärmen fortsätter sannolikt att dominera framöver, även om vi räknar med att fler tillverkare kommer hoppa på ansiktståget.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!