Idag finns som bekant bara två operativsystem att välja mellan för de som skaffar ny smartphone: Android och IOS. Kommer Googles och Apples duopol på den globala smartphonemarknaden någonsin brytas?
I dagsläget finns inga tecken på det. Marknaden har inte utrymme för ännu ett operativsystem. Även om ett försök skulle göras är det extremt svårt att lyckas. Att ett teknikföretag skulle släppa ett system som direkt kan mäta sig med Android och IOS i design och funktionalitet är osannolikt, då dessa plattformar har mognat och utvecklats i över tio år.
Om ett attraktivt OS mot förmodan skulle dyka upp är inte detta nog, för det behövs ett rikt ekosystem av utvecklare och tillverkare runtomkring. Ekosystemet är största utmaningen och en minst lika viktig del som själva operativsystemet. Såtillvida företaget bakom plattformen inte dessutom kan släppa attraktiva mobiler som kör systemet, likt Apple, behöver tillverkare övertygas.
Inte ens Microsoft, en av teknikvärldens mest anrika och kraftfulla jättar, kunde skapa ett framgångsrikt tredje alternativ – trots tidigare erfarenhet i branschen genom Windows Mobile. Deras Windows Phone hade ett svagt utbud av appar, även efter flera år. Microsoft hade svårt att få utvecklare att hoppa på tåget.
Apparna som släpptes var dessutom påtagligt sämre än klienterna för IOS och Android. De fick färre uppdateringar och hamnade på efterkälken gällande funktionalitet. Varför skulle utvecklarna lägga resurser på appar för ett system förhållandevis få använder?
Idag förväntar sig folk kunna installera alla stora appar och tjänster. Det räcker med att en enda viktig app saknas, till exempel BankID i Sverige, för att plattformen skulle bli helt ointressant för de allra flesta. Även om många tjänster kan användas via webbappar behövs dessutom kompetenta klienter för alla stora strömnings- och underhållningstjänster.
Appar för Google-tjänster är dessutom mycket viktiga för att nå framgång. Google hade inget intresse alls av att utveckla appar för konkurrenten Windows Phone. Trots den gigantiska utmaningen har det inte saknats ambitioner att skapa ett tredje alternativ.
Microsoft försökte som sagt med Windows Phone, men gav upp och anammade Android för mobila enheter (senast Surface Duo 2). Palm WebOS var 2009 ett tidigt försök att utmana Android och IOS. Systemet var på många vis före sin tid, med svepgester och ett intuitivt gränssnitt, men WebOS blev ingen hit för telefoner. WebOS såldes till LG år 2013 och används nu mest i tv-apparater.
Blackberry misslyckades med BlackBerry 10. Mozillas försök med Firefox OS blev kortlivat, och likaså Ubuntu Touch. Tizen för mobiler var på gång ett tag, Samsung släppte rentav en Tizen-telefon år 2014, men det ebbade också ut i intet. Huawei sa rentav att Tizen var dömt att misslyckas.
Även om de kinesiska jättarna någon gång skulle gå ihop och skapa en egen plattform som utmanar Android är det tveksamt att systemet hade kunnat slå globalt. Intresset för Huawei ”HarmonyOS” är minst sagt svalt. Samsung är sannolikt det företag som i teorin skulle ha störst chans att lyckas, tack vare sin storlek och popularitet, sitt starka varumärke och möjligheten att skapa både hård- och mjukvara.
Förr eller senare kommer det förmodligen ett paradigmskifte på marknaden, kanske genom VR, AI eller förstärkt verklighet och helt nya formfaktorer. Då, men sannolikt först bara då, skulle en ny plattform kunna få fotfäste. Fram till dess kommer det vara Android och IOS och Google och Apple som gäller för hela slanten.