Kommer mobiler år 2016 kunna laddas på 30 sekunder? [Uppdaterad]

Postat:
15:26 - 2014-04-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Våra smartphones kan göra nästan allt och de har ersatt en mängd olika manicker som tidigare behövde bäras separat. I takt med att vi blir allt mer beroende av våra fickdatorer ökar behovet av att de faktiskt håller igång när vi behöver dem som mest.

Många efterlyser större, starkare och bättre batterier. En annan del av lösningen kan vara att batterierna helt enkelt laddas betydligt snabbare än tidigare. Israeliska företaget StoreDot har visat upp en prototyplösning som fyller ett särskilt batteri på 30 sekunder.

StoreDot har sitt ursprung i nanoteknikavdelningen i Tel Aviv University. Laddaren och batteriet har utvecklats specifikt för Samsung Galaxy S4, men företaget säger att de naturligtvis planerar att släppa sin lösning för många modeller.

Wall Street Journal rapporterar att StoreDot har utvecklat biologiska halvledare, skapade av peptider. Enligt företaget kan tekniken bland annat användas till att snabbladda batterier. Prototypen är ungefär lika stor som en laddare för laptops – StoreDot arbetar dock på att minska storleken.

Utöver att vara betydligt rappare sägs själva laddarna bli billigare än dagens motsvarigheter. Kommersiell lansering planeras 2016.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats för att poängtera att lösningen även består av ett särskilt batteri, vilket inte framgick av Wall Street Journals inlägg.