Till skillnad mot telefonerna i Nexus-serien släpptes aldrig fjolårets Pixel eller Pixel XL officiellt i Norden. Googles egna telefoner fick en begränsad global lansering och även i USA har det periodvis varit svårt att lägga beslag på en Pixel, på grund av att de saknats på lagret.
Precis som vi diskuterade förra hösten innebar Pixel-serien därmed en försämring för de skandinaver som föredrar att använda en smartphone från Google – inte på grund av modellerna i sig utan för att vi helt enkelt inte kunde köpa dem här.
Det är dock tydligt att Google har stora planer för egna hårdvaruverksamheten. Sökjätten köpte nyligen upp hela HTC:s Pixel-team – cirka 2000 anställda och hälften av de som arbetade med R&D hos den taiwanesiska tillverkaren.
Google försöker vidare göra Pixlarna mer attraktiva för konsumenter genom unika finesser i mjukvaran, som Pixel Launcher och kamera-appen. Nya Pixlarna sägs även få en tryckkänslig ram, som i HTC U11.
I och med Project Treble i Oreo och att Linux-kärnan numera kommer att underhållas i sex år, vore det märkligt om Google inte på sikt hoppas kunna erbjuda en Apple-liknande upplevelse med telefoner som uppdateras i runt fyra år.
Poängen är att Google sannolikt inte kommer att nöja sig med dessa begränsade lanseringar i all evighet, men frågan är om det blir ändring redan i höst? Googles evenemang går av stapeln nu på onsdag.