LG lanserar Nexus 5X, Zero och Easy Smart i Sverige [Hands-on]

Postat:
14:51 - 2015-10-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
129

LG lanserade tre mobiler idag under ett evenemang intill Hötorget i Stockholm: Nexus 5X, Zero, samt viktelefonen Easy Smart. Trion är känd sedan tidigare även om LG bytt namn på ”Class” till ”Zero” för nordiska marknaden. Easy Smart ska redan vara tillgänglig och kostar cirka 1990 kronor medan metallmobilen Zero släpps i november för runt 2300 kronor. Information om Zero finns i vår artikel från september.

Mest intressant för de flesta är sannolikt Nexus 5X – uppföljaren till två år gamla Nexus 5. Vi har känt på mobilen och kommer dela med oss av våra spontana intryck nedan. Enligt LG kommer Nexus 5X bli tillgänglig nionde november. Rekommenderade cirkapriset är 4490 kronor för 16GB-modellen och 4890 kronor för modellen med 32GB lagring. Dessa priser speglas av Prisjakt i skrivande stund.

google-lg-nexus-5x-swedroid-2google-lg-nexus-5x-swedroid-18

Nexus 5X kändes ovanligt lätt när vi först plockade upp telefonen. Med sina 136 gram väger 5X förvisso sex gram mer än föregångaren men enheten upplevdes som lätt i förhållande till sin storlek. Polykarbonatkonstruktionen är len och behaglig att hålla i och påminner om vissa Lumia-telefoner från Nokia och Microsoft.

Något som bör nämnas är att Nexus 5X är betydligt större än sin föregångare, med cirka en centimeter extra på höjden. Det beror såklart delvis på att skärmstorleken utökats från 5” till 5,2” men sannolikt även på att högtalaren numera är framåtriktad. Ljudet kommer dock i mono och inte stereo som i storebror Nexus 6P. En bieffekt är att det blir svårare att nå alla delar av skärmen med en hand. Vi fick exempelvis utöva lite fingergymnastik för att nå med tummen ända upp till övre vänstra hörnet.

google-lg-nexus-5x-swedroid-20google-lg-nexus-5x-swedroid-17google-lg-nexus-5x-swedroid-16

Själva skärmen (IPS LCD/5,2”/1080p) framstod spontant som välkalibrerad och inbjudande. Hur är då kvalitetskänslan? Det är en ganska subjektiv punkt då material som vissa anser är mer exklusiva, som metall och glas, inte nödvändigtvis behöver innebära högre byggkvalitet. Vi upplevde i vilket fall inte Nexus 5X som lyxig eller exklusiv. Däremot är den allmänt trevlig att hålla i, bortsett från att mobilen är lite mer otymplig än Nexus 5.

Föregångaren har problem med skallrande ström- och volymknappar. Två av redaktionens exemplar har exempelvis knappar som skallrar och ger ifrån sig ljud när skärmen används, vilket inverkar negativt på användarupplevelsen. Miljön var bullrig och vi hade inte alltför lång tid att undersöka saken men vi tror (hoppas) att Nexus 5X har desto mer robusta knappar.

google-lg-nexus-5x-swedroid-13google-lg-nexus-5x-swedroid-15google-lg-nexus-5x-swedroid-6

Fingeravtrycksläsaren (Nexus Imprint) under kameran på bakstycket har en i vår mening optimal placering, med en reservation – den kan inte användas utan att först plocka upp telefonen. Fördelen är dock att det går att ta upp och låsa upp enheten med en och samma rörelse. Pekfingret landar naturligt på läsaren oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Det är en rent subjektiv åsikt men efter att ha sett båda modellerna föredrar vi den svartvita Stormtrooperdesignen framför den helsvarta varianten. Det svarta, matta bakstycket framstod som lite anonymt och tråkigt i jämförelse. Fingeravtryck verkade därtill vara mer synliga på svarta modellen. Den ljusblå upplagan (personlig favorit) kommer inte släppas i Sverige enligt LG – i alla fall inte inledningsvis.

google-lg-nexus-5x-swedroid-7google-lg-nexus-5x-swedroid-22google-lg-nexus-5x-swedroid-23

Summa summarum är att LG Nexus 5X spontant känns som en värdig uppföljare även om vi behöver undersöka telefonen närmare för att nå en definitiv slutsats. På pappret erbjuder 5X uppgraderingar som snabbare chipp (64-bit) och grafikdel, en betydligt bättre kamera, en laserautofokus, en mer högupplöst främre kamera, ett större batteri, USB Type-C och fingeravtrycksläsare.

Arbetsminnet ligger dock kvar på 2GB – dessutom är minnet fortfarande av typen LPDDR3. Det återstår dock att se om detta har någon inverkan på multikörning eller övrig prestanda. Vi återkommer längre fram med ett komplett test av Nexus 5X!

Specifikationer LG Nexus 5X
ReleasedatumHösten 2015
Processor1,8GHz hexa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 808 64-bit
GrafikkretsAdreno 418
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~69,8% av fronten
Kamera12,3MP
Främre kamera5MP
Vikt136g
Höjd, bredd, djup147 x 72,6 x 7,9mm
Batteri2700mAh
KommunikationUSB Type-C, USB 3.0, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2x2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare, barometer, halleffektsensor, Android Sensor Hub
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om LG Nexus 5X på Androidenheter.se