Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

LG Nexus 5X anländer: uppackning och första intryck

Postat:
22:29 - 2015-10-25
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Googles efterlängtade Nexus-telefon 5X har precis påbörjat sin utrullning till kunder i bland annat USA. Nexus 5X är precis som företrädaren Nexus 5 från 2013 tillverkad av den sydkoreanska tillverkaren LG och precis som företrädaren är prisnivån, åtminstone i USA, tämligen aggressiv.
Nexus 5X säljs i två prisvarianter, 16GB-versionen som kostar 379 amerikanska dollar och 32GB-versionen för 429 dollar. Detta kan jämföras med Nexus 5 från 2013 där prislappen på 16GB-versionen var 349 dollar och 32GB-versionen kostade 399 dollar. Årets modell är alltså aningen dyrare, men är tack vare en ständig teknisk utveckling förstås även betydligt bättre – åtminstone på pappret.

I fredags damp Swedroids exemplar av Nexus 5X ned i brevlådan och därmed inleddes officiellt vår testfas, en recension som vi hoppas kunna publicera i början av november. Vi vill dock dela med oss av vår uppackning av telefonen, samt dela med oss av våra första intryck.

lg-nexus-5x-box-02

LG Nexus 5X leveraras i en vit kartong med ett mestadels vitt omslag som löper runtom hela kartongen. Omslaget har fått ett tryck i form av ett foto på en strand och havskust ovanifrån, och fotot har sedan arrangerats som ett X, som i 5X. Till höger på den nedre halvan finner vi texten ”Nexus 5X”.

Då omslaget skjuts av möts vi av ett helvitt lock som har ett X instansat i kartongen och då locket lyfts av möts vi av ytterligare ett slags lock, eller en pappskiva snarare, även detta med ett X som tryck.

Nedan pappskivan möts vi av telefonen själv i ett fack till vänster och laddadapter samt USB-kabel varsitt fack till höger. Telefonen är väl inslagen i skyddsplast. Nedan telefonen finner vi ytterligare ett litet fack där vi finner ett litet presentkort där vi bjuds på tre månader gratis på Play Music samt ett fodral med garantiinformation samt ett metallstift för SIM-släden.

Vi vet inte om de tre gratismånaderna på Play Music bara gäller i USA, där vårt exemplar är inköpt, eller om det även kommer gälla europeiska och svenska kunder.

Vår kartong innehöll alltså följande:

* LG Nexus 5X (”Kvartsvit”, 32GB, LG-H790)
* Laddare (vit, amerikansk stickpropp, 5V=3.0A)
* USB-kabel (vit, cirka 1 meter, USB Typ C i båda ändarna)
* Metallstift för SIM-släde
* Dokumentation i form av garanti- och säkerhetsinformation
* Presentkort, 3 månader gratis på Play Music

Svenska exemplar av Nexus 5X kommer förstås få en laddadapter av svensk stickproppstyp, och sannolikt garantiinformation på svenska. Huruvida svenska kunder även får presentkortet på Play Music återstår dock att se. Amerikanska kunder fick därtill, vid beställning av Nexus 5X och 6P innan den 25:e oktober, 50 dollar i Play Store-kredit.

Det allra första intrycket av Nexus 5X är hur lätt den är. Vi reagerade på samma sak då vi gick på LG:s svenska pressvisning av Nexus 5X för några veckor sedan och fick chansen att leka lite med enheten en kort stund. Enheten är med 136 gram bara några ynka gram tyngre än företrädaren Nexus 5 (130 gram), trots en större skärm och ett större batteri.

Även om designen för årets modell skiljer sig en hel del då vi jämför med företrädaren så känns telefonen ganska lik i handen. Den känns som en Nexus 5, helt enkelt, vilket vi gissar också var LG:s avsikt. Storleksmässigt är den på grund av den större skärmen och en frontriktad högtalare ett fåtal millimeter större på höjd och bredd, knappt noterbart annat än sida vid sida, men den är samtidigt någon millimeter tunnare (den utstickande kameralinsen undantagen).

Dessvärre dras Nexus 5X, åtminstone vårt exemplar, med en del mindre kvalitetsproblem vilket tar sig uttryck i att det icke löstagbara bakstycket knarrar och knäpper litegrann även vid ett normalt handhavande, utan hårt klämmande och bändande. Till skillnad från företrädaren är vi dock glada att notera att knapparna (volym och ström) inte sitter löst och skallrar det minsta.

Skärmen är jämfört med den bleka och ärligen rätt dåliga skärmen i Nexus 5 en fröjd för ögonen. Färgerna är naturliga men starka och vi ser inga betydande tendenser till så kallad ”backlight bleeding” längs med skärmens kanter, något som företrädaren led av.

Lägg därtill en klart ljusstarkare skärm, 525 cd/m2 för Nexus 5X mot 418 cd/m2 för företrädaren, så ser vi en skärm som totalt sett är flera klasser bättre.

Kameran är ytterligare en punkt där vi genast såg en rejäl förbättring. Nexus 5 hade en för tiden lite Nexus-typiskt dålig kamera, men i 5X är situationen den rakt motsatta och även om vi inte ännu har haft tid att analysera kameran närmare så ser vi genast att bildkvalitén vid stillbildsfoto är på en helt annan nivå.

Nexus 5X levereras, föga förvånande, med Android 6.0 Marshmallow förinstallerad och då vi startade upp telefonen första gången möttes vi av en cirka 42MB stor uppdatering som sades åtgärda buggar, öka stabiliteten och öka säkerheten.

Flytet i gränssnittet är fantastiskt. En helt ny telefon med en fräsch Android-installation är nästan alltid snabb, men då vi jämför sida vid sida med en helt nyinstallerad Nexus 6 som även den har Android 6.0 så konstaterar vi snabbt att Nexus 5X är klart rappare.

Kanske beror det på den lägre upplösningen, ”bara” 1080 x 1920 pixlar att jämföra med 1440 x 2560 pixlar i Nexus 6, men oavsett vilket så är Nexus 5X rasande snabb vid ett normalt användande trots en på pappret ”småklen” processorplattform; Snapdragon 808.

Vi har så här långt bara haft någon dag att bekanta oss med Nexus 5X, men vi är hittills mycket nöjda med vad vi har sett. Nexus 5X känns som en redigt värdig uppföljare till den numera smått ikoniska Nexus 5, men vi störs samtidigt nästan konstant av knäppandet och knarrandet från bakstycket. Måndagsexemplar? Vi hoppas det.

Håll utkik efter vår fullskaliga recension som vi hoppas kunna publicera i början av november månad.

Prislappen i Sverige ligger i dagsläget på från 4 290 kronor för 16GB-varianten eller från 4 890 kronor för 32GB-modellen.

Mest kommenterat

 1. Apple Iphone 13 Pro och 13 Pro Max har 120Hz uppdateringsfrekvens
 2. Vilken träningsapp använder du?
 3. Apple lanserar Iphone 13 och Iphone 13 Mini: här är nyheterna
 4. Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?
 5. Här kan du följa kvällens presentation av Iphone 13 samt Watch 7
 6. Nya rykten om påkostade Google Pixel 6 Pro

Mest läst

 1. Apple Iphone 13 Pro och 13 Pro Max har 120Hz uppdateringsfrekvens
 2. Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?
 3. Apple lanserar Iphone 13 och Iphone 13 Mini: här är nyheterna
 4. Nya rykten om påkostade Google Pixel 6 Pro
 5. Så här ser Google Keep ut med ”Material You”
 6. Här kan du följa kvällens presentation av Iphone 13 samt Watch 7

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken eller vilka av dessa träningsappar använder du? [Upp till 3]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om