Många frågetecken efter USA:s svartlistning av Huawei

Postat:
21:24 - 2019-05-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
85

Att Huawei inte kan sälja framtida smartphones med Play Store eller Googles andra proprietära tjänster, så länge USA:s svartlistning upprätthålls, kan vara en av de största och mest dramatiska Androidnyheterna någonsin. Hur stora konsekvenserna blir för Huawei och Google beror på hur länge bannlysningen varar.

Huawei är en telekomjätte som har levererat fler smartphones än Apple vissa kvartal. Senaste månaderna har tillverkaren åtnjutit en kraftig tillväxt. Enligt företagets egna prognos skulle de rentav bli störst i världen på smarta telefoner senare under året och gå om Samsung, som hittills varit orubblig i toppen. Utöver att sälja smartphones bygger Huawei även ut flera länders 5G-nät.

Huaweis senaste toppmodell P30 Pro

Just nu är det många frågetecken. Vad ska återförsäljare göra med sina lager av Huawei- och Honor-mobiler, vilka nu blivit betydligt mindre attraktiva då de inte kommer få framtida Androidversioner om förbudet inte hävs? Vad händer med alla kunder som nyss investerat i en kostsam Huawei-telefon i tron att uppdateringar skulle trilla in i flera år? Är detta en tillfällig skrämseltaktik och maktuppvisning av USA, eller en mer långvarig svartlistning? Var är bevisen på att Huawei faktiskt utgör ett säkerhetshot?

Som tidigare nämnts skulle ett långvarigt förbud bli förödande för Huaweis verksamhet. Om en av världens allra största smartphonetillverkare inte längre kan använda Googles proprietära tjänster skulle det dessutom innebära en kännbar ekonomisk förlust för Google, då Huaweis hårdvara och unika kameralösningar har lockat många till plattformen och genererat intäkter via butik och annonsering.

Nexus 6P — utvecklad av Google och Huawei i nära samarbete

Varken Androids butik, Google Play, eller det högst väsentliga funktionspaketet Google Play Services är tillgängligt i Kina. Det är en av anledningarna till att Huaweis egna gränssnitt EMUI avviker så pass mycket från Googles upplaga av Android – Huawei har behövt skapa den funktionalitet de går miste om. Andra kinesiska tillverkare har valt att ha helt separata system för den inhemska marknaden.

Utanför Kina bedömer vi dock att Huawei inte skulle ha en chans att konkurrera utan tillgång till Androids butik och Googles tjänster, oavsett hur attraktiv hårdvaran är. Androids ekosystem är så pass utbrett, appar så viktiga och Googles tjänster så eftertraktade att få skulle välja att köpa en smartphone utan dessa. Alla tidigare försök att etablera ett tredje operativsystem för mobiler har misslyckats – inte ens Microsoft klarade av det.

Huawei skulle drabbas även på den inhemska marknaden genom att få tillgång till nya Androidversioner senare än sina konkurrenter, och behöva vänta på att Google släpper den öppna källkoden. Svartlistningen drabbar dessutom Huawei genom bristande tillgång till halvledarkomponenter – även om företaget sägs ha byggt upp ett lager som kommer att räcka i 6-12 månader.

Vad vi vet är att befintliga Huawei-telefoner kommer att ha fortsatt tillgång till Play Store och Googles tjänster. De kommer även att skyddas av Google Play Protect, vilket är Androids inbyggda skydd mot malware och illasinnade appar. I övrigt hänger mycket i luften. Samsung, som tappat marknadsandelar till just Huawei, skulle tjäna på Huaweis olycka och stärka sin marknadsledande position om svartlistningen varar.

Nu kan vi bara vänta och se hur handelsdispyten mellan USA och Kina artar sig, och hoppas på ett mer konkret uttalande från Huawei inom kort.