Microsoft illustrerar skillnaden mellan olika svarstider för pekskärmar

Postat:
19:35 - 2013-09-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
71

De som exempelvis har en Galaxy Note eller Galaxy Note 2 har kanske reflekterat över att det kan uppstå en liten fördröjning mellan ett penseldrag med pekpennan över skärmen och vad som därefter målas upp i ritprogrammet. Denna latens är inte särskilt påtaglig vid vanlig navigering och scrollning i gränssnittet, men blir tydligare i vissa scenarier.

Enligt ett test från Agawi har skärmen i Apple Iphone 5 över dubbelt så snabb svarstid som den rappaste Androidmobilen som ingick i undersökningen: 50 millisekunder att jämföra med 114ms för Samsung Galaxy S4.

Men har egentligen dessa olikheter någon praktisk betydelse när det rör sig om millisekunder? En video från Microsoft visar skillnaden mellan olika svarstider för pekskärmar på ett bra vis. Paul Dietz som är forskare för Applied Sciences Group hos Microsoft börjar med ett exempel. Ifall du rör ett finger fram och tillbaka i en meter per sekund innebär enligt Dietz en latens på 100ms att bilden kommer hamna cirka 10 centimeter efter fingret.

Microsoft har byggt ett testsystem för att kunna jämföra olika svarstider. Systemet tydliggör hur stor skillnaden är mellan 100ms, 50ms, 10ms och ända ner till en millisekund. Just en millisekund är målet för Microsoft under de kommande tio åren och forskarna menar att det är först vid så snabba svarstider som det börjar kännas helt verkligt att exempelvis måla med en pekskärm.