Microsoft köper Nokia för 5,44 miljarder euro

Det kommer inga fler smartphones med Nokias namn

Postat:
12:38 - 2013-09-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
66

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft har köpt Nokia för 5,44 miljarder euro, vilket är mindre än vad Microsoft betalade för Skype. Mer specifikt har Microsoft förvärvat Nokias ”Devices & Services”-verksamhet, inklusive dess designteam, telefonavdelning, marknadsföringsaktiviteter, fabriker och support. Runt 32000 Nokia-anställda kommer istället börja arbeta för Microsoft – 18300 av dessa personer är involverade i tillverkning. Cirka 4700 av arbetarna bor i Finland.

Nokia behåller sin patentportfölj men Microsoft ska licensiera patenten och Nokias kartsystem under 10 år, som del av avtalet. Telefontillverkarens chef Stephen Elop kommer istället leda Microsofts enhetsteam (Devices & Services).

microsoft-logo-logga

Microsoft har förvärvat varumärkena Lumia och Asha. Lumia har varit Nokias serie toppmodeller, medan Asha innehåller lågprismobiler. Det kommer inte släppas fler Nokia-smartphones – framtida Windows Phone-mobiler från Nokia bär Microsofts namn.

Nokia och Microsoft har arbetat tätt tillsammans ända sedan Nokia valde att satsa fullt ut på Windows Phone för ett par år sedan. Många har förknippat Windows Phone med Nokia och att Microsoft köpte just den finska tillverkaren i ett försök att stärka sin position i mobilvärlden var ett logiskt val.

För ett par år sedan köpte Google upp Motorola Mobility och både sökjätten och Microsoft äger numera varsin klassisk telefontillverkare. Cirka 85 % svarade nyligen att de kanske kunde tänka sig att köpa en Nokia-smartphone om den körde Android, men nu är det en gång för alla fastställt att Nokias öde är sammanlänkat med Windows Phones.

För de som vill läsa mer om Microsofts köp av Nokia