MIUI – världens mest ambitiösa skräddarsydda androidversion?

Postat:
17:44 - 2011-07-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
78

I september 2010 briserade den skräddarsydda ROM:en MIUI som en liten bomb i androidbloggosfären. En grupp kinesiska utvecklare hade tagit Froyos källkod och kraftigt anpassat både utseende och layout. Genom att plocka ut det bästa från Android, iOS och Samsungs TouchWiz lyckades de skapa något eget som många fastnade för.

ROM:en spreds snabbt över världen, mycket tack vare entusiaster på forumet xda-developers som skapade portar av MIUI till fler telefoner än HTC Desire. MIUI blev så pass populärt att det dök upp sajter vilka helt tillägnades ROM:en, som exempelvis MIUI-Au.com och MIUI-Dev.com (numera MIUIAndroid). Den androidversion de kinesiska utvecklarna kokat ihop var i många avseenden så professionell att det var beundransvärt att allt gavs ut helt gratis.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=dPxGDsMO0sc

Med största sannolikhet är det även proffs som ligger bakom MIUI. ROM:en erbjuder specialskrivna applikationer som kunnat bli succéer i Market och ett användargränssnitt en telefontillverkare hade kunnat använda utan att skämmas. Flera betalappar i Market har faktiskt (tyvärr) baserats på de program som följer med MIUI.

MIUI innehåller många smarta lösningar som gör Android mer smidigt och roligt att använda. ROM:en har bland annat en unik launcher med en egen uppsättning widgetar. Många MIUI-entusiaster hoppar dock över just den biten och väljer istället att använda LauncherPro eller ADWLauncher. ROM:en är även snabb med resultat i benchmarkprogrammet Quadrant som brukar ligga långt över standarden för enheterna i fråga.

Till de verktyg som följer med MIUI hör en meddelandeapp, en musikspelare, ett backupprogram, en FM-radio, en svartlista och en uppringare med stöd för T9. Höjdpunkten är kanske dock filutforskaren som kan göra telefonen till en FTP-server med en enda knapptryckning. En sak är säker – det är inga vanliga ROM-utvecklare som ligger bakom MIUI.

Androidpurister tar sannolikt avstånd från de (onödigt?) iOS-inspirerande inslagen i MIUI, men med ett exceptionellt bra stöd för teman och ett väldigt stort utbud av dessa kan man få MIUI att se ut i stort sett precis hur man vill. Det finns sobra och stilfulla designer och teman som är fullkomligt utflippade.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=37KwZLPxg9E

Hur det står till numera kan undertecknad inte svära på, men under hösten och våren kom en ny MIUI-version varje fredag som ett brev på posten. Varje MIUI-version är döpt efter det datum då den gavs ut, och ROM:en hade så tillgivna fans att många tillbringade sina fredagskvällar med att översätta den senaste versionen från kinesiska till engelska.

Det finns många väldigt bra och avancerade ROM:ar för Android – CyanogenMod är naturligtvis ett mycket gott exempel, men få har tagit Android lika långt på så pass kort tid som teamet bakom MIUI. ROM:en har rentav nått så pass stora framgångar att en MIUI-telefon tycks vara på gång (tipstack till Filip, Mattias och Anders!). Enheten kommer enligt utsago kallas Xiaomi M1 och ha en dubbelkärnig 1.2GHz-processor från Qualcomm under batteriluckan.

Skärmen ligger på fyra tum och har FWVGA-upplösning (480×854), men i övrigt är det ont om specifikationer. MIUI finns tillgängligt för ett stort antal enheter och rootanvändare som vill prova på ROM:en kan med fördel luska runt på xda-developers, MIUIAndroid.com eller den officiella hemsidan.

Finns det några MIUI-användare bland Swedroids läsare och vad är i så fall era erfarenheter av ROM:en? Ordet är i vanlig ordning fritt!

Lägsta pris på HTC Desire på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu: