Några av de bästa nya funktionerna i Android 5.0 Lollipop

Postat:
15:30 - 2014-10-18
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
48

Google beskriver Android 5.0 som det största och mest ambitiösa släppet i plattformens sexåriga historia. Android verkar till sist ha blivit precis som Google alltid velat att det ska vara, både design- och funktionsmässigt.

Eftersom det finns så många nyheter i Lollipop har en del smarta finesser hamnat i skymundan. Här kommer en sammanfattning av de lite mer okända, men samtidigt väldigt trevliga, nyheterna i Lollipop. Skärmdumparna är främst fångade av Android Police.

Större kontroll över återställning av appar

android-5.0-valj-aterstallning-1android-5.0-valj-aterstallning-2

Android 5.0 ger äntligen användare större kontroll över återställning av backups när en ny enhet startas för första gången, något vi på Swedroid länge efterlyst. Det går först och främst att välja från vilken äldre enhet appar ska återställas. Om du skaffat en ny surfplatta kan du exempelvis välja att återställa backup från din föregående platta.

Därefter visas en lista med alla appar så vi själva kan välja exakt vilka applikationer som ska installeras. De som har enheter med NFC kan dessutom bara låta nya enheten röra äldre enheten för att starta en återställning. Tack, Google! Det var på tiden.

android-5.0-valj-aterstallning-3

Hemskärmen visar hur allt kommer se ut vid återställning

android-5.0-hemskarm-aterstallning

Istället för att en herrans massa applikationer bara installeras från Play Store i en anonym lång lista visar Android 5.0 hur allt kommer se ut på hemskärmen när återställningen är klar. Layouten för hemskärmen återställs således och för de appar som inte hunnit installerats än visas gråa ikoner. Om du trycker på en av de gråa ikonerna öppnas den appens sida i Play Store.

Lås Android till specifik app

android-5.0-fast-skarm

Våra smartphones kan innehålla mycket privat information och ger ofta tillgång till de flesta av våra konton och tjänster online. Android 5.0 innehåller en funktion som gör att vi kan låna ut våra telefoner och surfplattor utan att behöva oroa oss för att personen ska snoka runt eller råka ändra något bland inställningarna eller på hemskärmen.

Om du exempelvis ska visa en vän något, eller låna ut telefonen till ett barn, kan du låsa systemet till en enda applikation. Personen kan inte använda någon annan del av Android än just den appen eller skärmen. Det låsta läget lämnas med en knappkombination. Om så önskas kan Android dessutom kräva en PIN-kod för att byta app.

Ge aviseringar olika prioritet

android-5.0-aviseringar-prio-1android-5.0-aviseringar-prio-2

Lollipop ger användare ökad kontroll över aviseringar. Det går att ange att en apps aviseringar ska få förtur, så de alltid hamnar överst i listan i aviseringsmenyn. Användare kan även blockera appars aviseringar helt, samt hindra appar från att visa ”känsliga” meddelanden på låsskärmen när enheten är låst.

Android 5.0 låter oss även ange att endast prioriterade aviseringar ska visas och alla andra döljas. På så vis kan vi välja att bara få de meddelanden vi faktiskt vill se. Ett långtryck på en avisering visar för övrigt vilken app som skickade den.

aviseringar-lollipop

android-5.0-aviseringar-prio-3

Nya batterispararläget gör status- och navigationsfältet orange

android-5.0-batterispararlage-2android-5.0-batterispararlage-1

Lollipop innehåller ett särskilt energispararläge som förlänger batteritiden. Detta i kombination med Project Volta är tänkt att ge Android 5.0-enheter större uthållighet. När energispararläget är påslaget sänks ljusstyrkan, animationerna och vibrationerna stängs av och bakgrundsdata används mindre och mer effektivt.

Google har valt att verkligen poängtera att energispararläget är aktiverat genom att göra både status- och navigationsfältet orange. Just detta är nog inte en designfiness som tilltalar alla, förutom de som råkar gilla färgen, förstås.

Bättre delningsmeny

android-5.0-delning-2android-5.0-delning-3

En av Androids starkaste punkter har varit den fenomenala delningen mellan applikationer. Användare kan enkelt skicka information mellan appar genom en inbyggd meny. Menyn med olika delningsalternativ kan dock bli lång efter ett tag, vilket är mindre praktiskt då vi ofta bara delar till en mindre uppsättning appar.

KitKat gjorde det hela lite smidigare genom att placera apparna vi senast delat till överst i menyn. I Lollipop har Google förbättrat menyn ytterligare och visar nu alltid de appar du delar oftast till överst så du slipper leta efter dem. Det går fortfarande att välja att en delning alltid ska gå till en viss app, men de alternativen har blivit lite mindre framträdande.

Multikörningsmenyn förblir intakt efter omstart

android-5.0-multitasking

Hittills har Androids multikörningsmeny bara visat de appar som faktiskt är igång. Lollipop har en helt ny typ av multitasking som utöver enskilda appar även kan visa instanser och dokument. Istället för en vertikal lista visas dessutom menyn som en slags kortlek, i stil med flikar i Chrome.

I Android 5.0 förblir dessutom listan intakt efter att du startat om enheten. Vi vet inte om alla kommer uppskatta den approachen, men det kan definitivt ha sina fördelar.

Inbyggd hantering av tvåstegsverifiering

android-5.0-tvastegsverifiering

Vi rekommenderar varmt att tvåstegsverifiering används för alla onlinekonton när det erbjuds. I vissa fall kan den ökade säkerheten dock ibland innebära en del krångel. I äldre Androidversioner innebar det att användare behövde ange sitt lösenord två gånger vid första inloggningen på en ny enhet.

I KitKat kan istället användare välja att logga in från webben och således slippa ange inloggningsuppgifterna två gånger. Android 5.0 förbättrar upplevelsen för de med tvåstegsverifiering ytterligare genom att till sist bygga in den extra PIN-koden direkt i installationsprocessen.

Videogenomgång, blandade finesser

Som avslutning kommer ett par genomgånger i videoform av Android 5.0 och några av dess finesser. Google kommer skicka ut Lollipop till Nexus-enheterna inom ett par veckor och Nexus 6 och Nexus 9 blir tillgängliga för försäljning i början av november.