Nextbit Robin avlastar lokala minnet med molnlagring

Postat:
16:53 - 2015-09-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
18

Nextbit har nyss presenterat Robin – en telefon som kan avlasta det lokala minnet genom att automatiskt ladda upp bilder, videor och applikationer till molnet. Automatisk backup av bilder och videor är naturligtvis inget nytt, men tanken med Robin är att användare aldrig ska få slut på lokal lagring.

Systemet tar reda på vilka appar du använder mest och vilka bilder och videor du faktiskt tittar på. När utrymmet på enheten börjar ta slut raderar systemet det lokala material som det anser att du inte behöver och behåller en backup i molnet. Användare kan få tillbaka en raderad app eller bild genom att bara trycka på den.


nextbit-robin-6

Det går att ange att en app alltid ska finnas kvar lokalt, oavsett hur sällan du använder den. När en applikation återställs kommer även dess data tillbaka, så den öppnas i samma skick som tidigare. Som standard sker backupen över Wi-Fi när enheten laddas, men det går att ange att enheten ska kunna skapa backups när som helst. När Robin arkiverar material blickar en lampa på bakstycket.

Nextbit skriver att användare aldrig kommer få slut på lagring, men gränsen för molnlagringen är 100GB. Det innebär att enheter med 128GB inbyggd lokal lagring eller telefoner med stöd för 128GB+-minneskort kan nå större mängder lagring lokalt.

nextbit-robin-5

Användare behöver dessutom lita på att Nextbits molnlagring är säker och fungerar felfritt. Kommande Android 6.0 har inbyggd backup av appars data så det användare tjänar är egentligen att slippa radera appar själv och att applikationer blir lite enklare att återställa än att installera från Play Store igen.

Samtidigt har Nextbit Robin ett relativt lågt pris och telefonen levereras med olåst bootloader och drivrutiner med öppen källkod. Enligt Kickstarter-sidan kommer användare kunna lägga in en ROM som exempelvis CyanogenMod utan att bryta garantin – även om de råkar förvandla enheten till en tegelsten.

nextbit-robin-8

Hårdvaran består av en 5,2 tum stor IPS LCD-skärm (1080p), Snapdragon 808, 3GB RAM, 32GB lagring, en 13MP-kamera, en främre 5MP-kamera, samt ett 2680mAh-batteri. Robin har även fått fingeravtrycksläsare, snabbladdning, Bluetooth 4.0, NFC och främre stereohögtalare.

De som tror på projektet och skyndar sig kan förboka ett exemplar för 299 dollar (bara 200 kvar). Annars kostar enheten 349 dollar med beräknad leverans i februari nästa år om nu allt går enligt planerna.

nextbit-robin-1 nextbit-robin-4 nextbit-robin-7 nextbit-robin-9