Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Nu finns Chromebooks att köpa i Sverige hos ett antal återförsäljare

Postat:
13:06 - 2013-04-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Google har idag meddelat att företagets bärbara Internetdatorer, så kallade Chromebooks, till sist kommit till Sverige. Det är svenska versioner av modellerna Samsung Chromebook (som vi recenserade i höstas) och Acer C7 som hittat hit och bland annat säljs av återförsäljare som Elgiganten, Komplett.se och Dustin.

Priset på Wi-Fi-modellen av Samsung Chromebook är i skrivande stund 2990kr och för den summan får användare senaste Chrome OS, 2GB RAM-minne, en 16GB SSD och Samsungs dubbelkärniga Cortex-A15-baserade chipp Exynos 5250 med grafikdelen Mali-T604. Acer-maskinen har något lägre pris och kostar 2290kr. C7 har istället en dubbelkärnig Intel Celeron 847-processor samt en traditionell hårddisk på 320GB. Båda datorerna har 11,6-tumsskärmar: Acer C7 med 1280 x 720 pixlars upplösning medan Samsungs Chromebook har 1366 x 768 pixlar. 

acer-c7

Specifikationerna kan inte jämföras med Windows-datorer då Chrome OS är ett mycket lättdrivet system som inte kräver råprestanda. Vi var förtjusta i Samsung Chromebook i höstas men invände mot skärmen som gärna hade fått vara mer högupplöst och skarp, något som Pixel senare rådde bot på för Chromebooks.

Vilka riktar sig då Chrome OS till? En Chromebook kan passa utmärkt för folk som inte spelar krävande spel, inte använder avancerade video-, musik- och bildredigeringsprogram utan främst utnyttjar en dator till att mejla, chatta, skriva, lyssna på musik och surfa på nätet. Alla teknikkunniga känner säkert åtminstone någon som lätt blir förvirrad av Windows, drivrutiner, brandväggar, antivirusprogram, uppdateringar, dialogrutor och inställningar.

samsung-chromebook-2012

Även för dessa kan en Chromebook passa som handen i handsken, då det är ett mycket lättförståeligt och lättarbetat system som uppdaterar sig själv i bakgrunden och inte kräver något av användaren. De som har behov av avancerade program kan förstås låta sin stationära dator stå för prestandan och använda en smidig och bärbar Chromebook för andra enklare sysslor.

Chrome OS är i stort sett webbläsaren Chrome, med ett fåtal andra fristående appar. Tanken är användare genom webbappar och molnlagring ska få åtkomst till samma filer och skrivbordsmiljö, oavsett dator och var de för tillfället befinner sig. Vad tror ni om Chrome OS chanser att slå igenom i Sverige och är det någon som tänker lägga beslag på en Chromebook idag?

Aktuellt

Här är alla officiella uppgifter om till synes prisvärda OnePlus 6.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 2. HMD Global får 100 miljoner USD i ytterligare finansiering
 3. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt
 4. Rapport: Essential Phone 2 läggs ned, Andy Rubins företag till salu
 5. Nu finns Google Family Link i Sverige
 6. Samsung kan återvända till Wear OS och släppa ny Androidklocka

Mest läst

 1. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 2. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 3. Nu finns Google Family Link i Sverige
 4. Exakt vad YouTube Premium och YouTube Music innebär för Google Play Music-prenumeranter
 5. Google och LG tillkännager världens mest högupplösta OLED-panel för VR
 6. Google har tagit bort betrodda platser från Smart Lock på vissa enheter

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Visar du batteriprocent i din smartphone?

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons