Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Nu finns Chromebooks att köpa i Sverige hos ett antal återförsäljare

Postat:
13:06 - 2013-04-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Google har idag meddelat att företagets bärbara Internetdatorer, så kallade Chromebooks, till sist kommit till Sverige. Det är svenska versioner av modellerna Samsung Chromebook (som vi recenserade i höstas) och Acer C7 som hittat hit och bland annat säljs av återförsäljare som Elgiganten, Komplett.se och Dustin.

Priset på Wi-Fi-modellen av Samsung Chromebook är i skrivande stund 2990kr och för den summan får användare senaste Chrome OS, 2GB RAM-minne, en 16GB SSD och Samsungs dubbelkärniga Cortex-A15-baserade chipp Exynos 5250 med grafikdelen Mali-T604. Acer-maskinen har något lägre pris och kostar 2290kr. C7 har istället en dubbelkärnig Intel Celeron 847-processor samt en traditionell hårddisk på 320GB. Båda datorerna har 11,6-tumsskärmar: Acer C7 med 1280 x 720 pixlars upplösning medan Samsungs Chromebook har 1366 x 768 pixlar. 

acer-c7

Specifikationerna kan inte jämföras med Windows-datorer då Chrome OS är ett mycket lättdrivet system som inte kräver råprestanda. Vi var förtjusta i Samsung Chromebook i höstas men invände mot skärmen som gärna hade fått vara mer högupplöst och skarp, något som Pixel senare rådde bot på för Chromebooks.

Vilka riktar sig då Chrome OS till? En Chromebook kan passa utmärkt för folk som inte spelar krävande spel, inte använder avancerade video-, musik- och bildredigeringsprogram utan främst utnyttjar en dator till att mejla, chatta, skriva, lyssna på musik och surfa på nätet. Alla teknikkunniga känner säkert åtminstone någon som lätt blir förvirrad av Windows, drivrutiner, brandväggar, antivirusprogram, uppdateringar, dialogrutor och inställningar.

samsung-chromebook-2012

Även för dessa kan en Chromebook passa som handen i handsken, då det är ett mycket lättförståeligt och lättarbetat system som uppdaterar sig själv i bakgrunden och inte kräver något av användaren. De som har behov av avancerade program kan förstås låta sin stationära dator stå för prestandan och använda en smidig och bärbar Chromebook för andra enklare sysslor.

Chrome OS är i stort sett webbläsaren Chrome, med ett fåtal andra fristående appar. Tanken är användare genom webbappar och molnlagring ska få åtkomst till samma filer och skrivbordsmiljö, oavsett dator och var de för tillfället befinner sig. Vad tror ni om Chrome OS chanser att slå igenom i Sverige och är det någon som tänker lägga beslag på en Chromebook idag?

Mest kommenterat

 1. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 2. DxOMark testar Huawei P40 Pro
 3. Tips och tricks för WhatsApp för Android
 4. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10
 5. Tecken på att WhatsApp kommer gå att använda på flera enheter samtidigt med samma nummer
 6. LG påstås överge G-serien, byta strategi

Mest läst

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Specifikationerna för OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro enligt senaste ryktet
 3. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 4. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10
 5. Xiaomi lanserar toppmodellen Redmi K30 Pro
 6. Tips och tricks för WhatsApp för Android

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken skärmstorlek föredrar du (se bild)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey