Nvidia slutar fokusera på smartphones

Postat:
10:50 - 2014-05-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
23

Grafikspecialisten Nvidia har inte haft några större framgångar med senaste mobilchippen Tegra 4 och Tegra 4i. Senaste året har Qualcomm istället dominerat marknaden för mobilchipp i västvärlden.

I en intervju med CNET berättar Nvidias VD Jen-Hsun Huang att deras mobiltekniksatsning kommer ha fokus på spelenheter och bildatorer framöver. Han nämner dessutom områden som TV-apparater och mediaspelare. Nvidia satsar på de mobila manicker som kräver hög grafikprestanda.

Nvidia hade stora förhoppningar på Tegra 4i, som var tänkt att öka företagets marknadsandelar genom att ge budgetmobiler integrerad LTE. Huang berättar att chippet inte blev en succé och kallar satsningen ett misslyckande. Som förklaring till varför det inte gått bättre för Tegra-chippen överlag nämner Huang att tillverkare av SoC för mobiler differentierar sig genom priset.

Han menar att MediaTek sätter tryck på Qualcomm, Marvell, Broadcom och andra chipptillverkare genom sin låga prissättning. Huang vill inte vara delaktig i priskrig utan hoppas istället att Nvidia kan sticka ut av andra anledningar.

Nvidia planerar nya Shield-enheter och det kommer fler surfplattor och mobiler med Tegra-chipp, men företaget lär fortsätta ha en liten närvaro i smartphonevärlden kommande tiden.