Ny upptäckt om interoperabiliteten i Whatsapp

Postat:
11:25 - 2024-03-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Whatsapp kommer erbjuda interoperabilitet med konkurrerande meddelandetjänster, för att följa kraven från DMA. Detta förutsätter förstås att andra meddelandetjänster ens vill göra apparna kompatibla med Whatsapp, vilket inte är säkert.

I teorin innebär interoperabiliteten dock att exempelvis Telegram-användare skulle kunna kommunicera med Whatsapp-användare. För en månad sedan berättade Whatsapp hur interoperabiliteten kommer fungera. Nu har en ny aspekt uppdagats.

Whatsapp-användare kommer inte bara kunna välja huruvida andra meddelandetjänster ska kunna skicka meddelanden till dem, utan även välja specifika kompatibla tjänster. Av en skärmbild delad av Wabetainfo att döma kommer det med andra ord gå att släppa in Tjänst 1 men neka Tjänst 2 och 3.

Detta ökar säkerheten och integriteten och ger användare ökad kontroll, då de bara kan öppna upp Whatsapp för tjänster de litar på och tjänster familj, vänner och bekanta utnyttjar. Hur stort intresset för interoperabiliteten med Whatsapp blir bland andra meddelandetjänster återstår dock som sagt att se.