Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Panasonic Lumix CM1 – världens första Android med 1″ CMOS-sensor?

Postat:
14:28 - 2014-09-16
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Japanska Panasonic avslöjade under gårdagen en kameratelefon med en i sammanhanget gigantisk CMOS-sensor. Tillverkaren har försökt slå sig in på Android-marknaden med telefonserien Eluga sedan en tid tillbaka utan att nå någon större framgång och verkar alltså nu prova ett nytt grepp.
Den nya kameratelefonen eller som Panasonic vill kalla den – smartkameran – är utrustad med en 1″ stor CMOS-sensor på 20,1MP. Det fasta vidvinkelobjektivet (28mm, f/2,8) kommer från Leica och är utfällbart vilket gör enheten relativt kompakt.

lumix_smartcamera_2
lumix_smartcamera_1 lumix_smartcamera_3 lumix_smartcamera_4 lumia_smartcamera_5
Lumix CM1 är 21,1mm djup med objektivet inräknat, 135,4mm hög, 68mm bred och väger 204 gram. Skärmen mäter 4,7″ och har en upplösning på 1080p. Lagringsutrymmet är på 16GB och går att utöka med ytterligare 128GB genom MicroSD-kortplatsen, mängden RAM är 2GB.

Enheten kör Android 4.4 KitKat ovanpå Qualcomms Snapdragon 801-plattform med fyra stycken kärnor som tickar på i upp till 2,3GHz vardera. Batteriet har en kapacitet på 2600mAh.

För att snabba på bildbehandlingen har Panasonic utrustat CM1 med samma bildprocessor – Venus Engine – som sitter i tillverkarens kameror. Lumix CM1 kan spela in video i 4K-upplösning men endast med 15 bilder per sekund. För videoinspelning i 1080p klarar den av 30 bilder per sekund. Maxupplösningen för stillbilder är 20MP. Av pressreleasen framgår däremot ingen information om autofokusen eller hur många bilder kameran klarar av att ta i serie.

http://youtu.be/fJiJfGY_tLA

Kameran väntas få butikspremiär i november månad i Tyskland och Frankrike med ett rekommenderat återförsäljarpris på 899 euro motsvarande ca 8 300 kr. Panasonic uppger inte om eller när enheten kommer lanseras på andra marknader.

Mest kommenterat

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 3. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 4. Disney+ utökas med Star [Notis]
 5. OnePlus uppdaterar Nord till Android 11
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

Mest läst

 1. Google presenterar sex Androidnyheter, tillgängliga för alla
 2. Spotify HiFi erbjuder ljud i losslesskvalitet
 3. Spotify testar ny biblioteks-vy i Androidappen
 4. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 5. Samsung börjar erbjuda fyra års säkerhetsuppdateringar
 6. Disney+ utökas med Star

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om