Pixel har växt kraftigt efter Sverigelanseringen – Samsung fortfarande störst

Postat:
14:45 - 2023-11-24
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
105

Pixel-serien från Google har vuxit så det knakat i Swedroids community efter Sverigelanseringen förra hösten. Uppgifterna i artikeln baseras på de informella frågorna om smartphonemärken som ställts då och då sedan 2012.

I början av 2017, några månader efter Pixel-debuten, svarade två procent att de använde en Pixel-telefon. I början av 2019 hade sju procent en Pixel. Två år senare hade Google bara vuxit med två procentenheter, upp till nio procent. Någon månad efter Sverigelanseringen förra hösten klev Google upp till 16 procent.

När frågan senast ställdes tidigare i november hade Google en andel på hela 30 procent och var näst största tillverkaren efter Samsung som hade 35 procent av kakan. Samsung dominerade totalt på Swedroid år 2012 med en andel på runt 46 procent men sjönk därefter. Sedan 2015 har dock Samsung kontinuerligt vuxit på Swedroid.

Jämfört med förra hösten har alla tillverkare tappat andelar förutom Asus som ligger kvar på cirka två procent, och Google och Samsung som båda vuxit. Google växte med 14 procentenheter och Samsung med två. Största fallet gjorde Oneplus, från 17 procent till 11 procent. Xiaomi sjönk från 10 procent till sju procent och är nu lika stort som Sony, som föll två procentenheter.

Frågan är hur det kommer se ut nästa höst: kommer Swedroids community till sist nästan uteslutande köra Samsung och Google, eller kommer en annan aktör få ett uppsving?

Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 12GB
Skärm: 6,7" / QHD+ / 490PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP