Qualcomm introducerar Quick Charge 5: 100W snabbladdning

Postat:
20:56 - 2020-07-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

Till skillnad mot USB-C-porten laddarna använder sig av finns ingen standard för snabbladdning. Tillverkare har implementerat sina egna lösningar, vilka inte är kompatibla med varandra.

Qualcomms ”Quick Charge” är åtminstone en kommersiell lösning som det är fritt för tillverkare att utnyttja. Vi är nu framme vid Quick Charge 5 som enligt Qualcomm är 70 procent mer effektiv än sin föregångare.

Tekniken stödjer över 100W och ska kunna ladda 4500mAh från tom nivå till 50 procent på blott fem minuter. Qualcomm bjuder på fler siffror. Femte generationen har tio gånger högre energileverans än Quick Charge 1, samtidigt som den är fyra gånger snabbare än Quick Charge 4 och upp till 10C svalare.

För att nå dessa höga hastigheter behövs dubbla batterier som laddas simultant. Istället för ett ensamt 4500mAh-batteri i exemplet används två separata med 2250mAh vardera. Det finns även stöd för tre kanaler.

Qualcomm har vidtagit en rad säkerhetsåtgärder samt försökt förlänga batteriernas livslängd. Fler tekniska detaljer finns i Qualcomms tillkännagivande.