Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Qualcomm lanserar Snapdragon 865 med 5G-krets

Postat:
23:41 - 2019-12-04
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Chippgiganten Qualcomm, med säte i San Diego i Kalifornien i USA, har nu officiellt presenterat nästa års toppchipp Snapdragon 865.
Systemchippet består precis som fjolårets flaggskepp Snapdragon 855 av åtta kärnor i 7 nm-teknik och har därtill en maximal klockfrekvens på 2,84 GHz, vilket är snudd på identiskt med fjolårets Snapdragon 855+.

Prestandamässigt ligger skillnaden alltså inte i antalet kärnor, tillverkningsteknik eller i maximal klockfrekvens, utan i en uppdaterad arkitektur, Kryo 585, att jämföra med Kryo 485 i Snapdragon 855 och 855+. Kryo 585 uppges av Qualcomm själva vara upp till 25 % snabbare än Kryo 485, eller upp till 25 % mer strömsnål.

Noteras bör att man alltså inte får 25 % mer prestanda samtidigt som man får en 25 % lägre strömförbrukning, utan antingen det ena eller det andra. Vid maximal belastning förbrukar Kryo 585 lika mycket ström som Kryo 485 vid full belastning, men får alltså med Kryo 585 25 % mer uträttat under samma tidsrymd – såvida Qualcomms uppgifter stämmer.

Det i Snapdragon 865 inbakade grafikchippet Adreno 650 uppges vara en ungefär likvärdig förbättring jämfört med fjolårets modell Adreno 640. Här ser vi enligt Qualcomm samma prestandavinst som för CPU:n om upp till 25 %, men Qualcomm uppger att strömförbrukningen är hela 35 % lägre.

Alla ovanstående uppgifter om prestanda och strömförbrukning bör som alltid tas med åtminstone en nypa salt då de kommer från tillverkaren själv, och presenterades under ett event där Qualcomm marknadsför produkten, men vi likväl ser fram emot att få bilda oss en uppfattning om hur väl 865 fungerar i praktiken, i verkliga världen, när de första telefonerna letar sig ut på marknaden.

Den kanske största nyheten är att Snapdragon 865 kommer utrustad med ett brett och mycket omfattande standardiserat stöd för 5G och dess varierande frekvenser på olika marknader och i olika regioner. Med Snapdragon 855 kunde tillverkaren av telefonen själv välja om de ville ha ett systemchipp med eller utan stöd för 5G, vilket innebar att majoriteten valde bort 5G av kostnadsskäl, men med 865 är det alltså inte möjligt att välja bort 5G. Förhoppningen är att detta kommer hjälpa till att driva på en snabbare utrullning av 5G, precis som så en gång i tiden skedde med chipp med obligatoriskt 4G-stöd.

Det nya 5G-chippet kallas X55 och är uppföljaren till X50 som vi fann i Snapdragon 855+. Det må låta som en blygsam uppdatering, men enligt Qualcomm är prestandan och de teoretiska maxhastigheterna markant bättre än i X50. Vi ser bland annat teoretiska maxhastigheter på hela 7,5 Gbit/s ned och 3 Gbit/s upp vilket kan jämföras med 5 Gbit/s ned och 1 Gbit/s upp i X50.

Nu är siffror som dessa ren kuriosa, då ingen mobiloperatör har mobilnät på konsumentmarknaden som är ens i närheten av att kunna hantera sådana hastigheter, men det ger oss ändå en fingervisning om varthän 5G kan komma att ta oss om några år, när tekniken har hunnit mogna och mobiloperatörerna har hunnit bygga ut sina nät.
 

Mest kommenterat

 1. Google presenterar nya telefonen Pixel 4a
 2. Amazon bekräftar att lanseringen av Amazon.se påbörjats
 3. Reuters: Samsung kan lägga ned Bixby och Galaxy Apps Store helt och hållet
 4. Hur styr du gränssnittet i telefoner?
 5. Google Play Music läggs ned i oktober
 6. Canalys: Huawei var världens största smartphonetillverkare under andra kvartalet

Mest läst

 1. Google presenterar nya telefonen Pixel 4a
 2. Amazon bekräftar att lanseringen av Amazon.se påbörjats
 3. Google presenterar sannolikt ny telefon 3 augusti
 4. Reuters: Samsung kan lägga ned Bixby och Galaxy Apps Store helt och hållet
 5. Samsungs senaste budgetmobil M31s har 6000mAh och modern design
 6. Google kommer presentera ny telefon idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur styr du främst gränssnittet i telefoner?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om