Qualcomms nästa chipp för Wear OS kan erbjuda 4nm

Stort kliv framåt?

Postat:
11:40 - 2022-02-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
5

Strax innan lanseringen av Samsung Galaxy Watch 4 förra sommaren berättade Qualcomm att företaget arbetar på nya systemkretsar för Wear OS. Qualcomm kungjorde samtidigt en ökad satsning på plattformen.

De nya chippen för smartklockor och Wear OS förväntas heta Snapdragon Wear 5100 och 5100 Plus, om inte Qualcomm kommer ändra namngivningen precis som de gjorde för smartphonechippen förra året.

Enligt Winfuture rör det sig om en effektiv systemkrets med 4nm tillverkningsteknik.

Enligt Winfuture rör det sig om en effektiv systemkrets med 4nm tillverkningsteknik. Plus-upplagan är återigen mer avancerad och erbjuder en stödprocessor (QCC5100) för att minska energiförbrukningen, så huvudprocessorn kan ignorera enkla uppgifter.

Båda chippen har enligt källan fyra Cortex-A53-kärnor, samt grafikdelen Adreno 702. Det finns stöd för Bluetooth 5.2, LTE (men inte 5G), samt 4GB RAM och dubbla kameror med upplösningar upp till 13MP och 16MP.

En annan fördel med Plus-upplagan sägs vara en kärna för maskininlärning som ska vara till hjälp för att upptäcka fall, registrera aktivitet och hjärtfrekvensvariabilitet. WinFuture nämner även att chippen möjliggör kraftigt förbättrad haptisk feedback.

Uppgifter om tillgänglighet saknas. Chippen för Googles operativsystem för smartklockor har varit en något sorglig historia, då de i regel haft förlegad teknik redan vid lanseringen. Samsung valde att använda en egen och mer modern systemkrets i Galaxy Watch 4.

Qualcomms förra chipp för Wear OS lanserades i juni 2020. Det dröjde av okänd anledning över ett år innan tillverkare implementerade det bästa av de nya chippen i en smartklocka (Snapdragon Wear 4100 Plus).