Rapport: Google kommer släppa öppna, royaltyfria alternativ till Dolby

Postat:
11:08 - 2022-09-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

En rapport från Protocol hävdar att Google planerar att släppa format för HDR samt surround- och 3D-ljud. Till skillnad mot Dolby Vision och Dolby Atmos ska Googles konkurrerande alternativ vara öppna och royaltyfria, samt styras av en branschgrupp.

Satsningen kallas ”Project Caviar” internt. Google meddelade sina planer för tillverkare bakom stängda dörrar tidigare år. Rapporten baseras på en läckt video av den presentationen. Google ska ha beskrivit Caviar som ett ”hälsosammare och bredare ekosystem” för medieupplevelser.

Tekniken kommer användas på YouTube, som vare sig stödjer Dolby Vision eller Dolby Atmos. Sökjätten riktar sig dessutom till branschen som helhet med Caviar, likt tillverkare och strömningstjänster.

Google började arbeta på royaltyfria kodeks för över tio år sedan och var med att ta fram den effektiva AV1-kodeken. Tillverkare måste betala Dolby för att få använda Vision och Atmos. Enligt dokument som delats med Protocol behöver en tillverkare av en strömningssticka som kostar $50 betala $2 per såld enhet till Dolby för att få använda Vision och Digital.

Om uppgiften stämmer motsvarar det fyra procent av priset, vilket blir väldigt stora belopp för massproducerad elektronik. Med tanke på Googles inflytande och storlek, inte minst genom YouTube, är det mycket möjligt att öppna gratisalternativ till Dolbys teknik kommer få genomslagskraft.