Rapport: Google tar fastare grepp om vardagsrummet med Android TV

Postat:
15:30 - 2014-04-06
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
81

Android är ett mångsidigt operativsystem som körs på alla möjliga typer av elektronik som kylskåp, frysar, klockor, TV-apparater, mobiler, surfplattor, netbooks och andra manicker. Många teknikföretag har försökt lägga anspråk på vår TV-upplevelse. Sökjätten har sedan tidigare smått misslyckade Google TV i sin produktarsenal, men har även siktat in sig på vardagsrummet genom mer framgångsrika mediaspelaren Chromecast.

Andra satsningar värda att nämna är Apple TV, Amazon Fire TV, Microsoft Xbox One, smarta TV-apparater från Samsung, samt webOS-baserade TV-system från LG. Enligt ett nytt rykte sägs Google snart försöka ta ett fastare grepp om vardagsrummet genom Android TV.

Det sägs bli en mer strömlinjeformad, snabb och smidig lösning än företagets tidigare satsningar – mer i stil med Apple TV och nyss lanserade Fire TV från Amazon. Fokus ska ligga på lättillgängligt innehåll och en god användarupplevelse. Precis som Android Wear är en specialversion av plattformen avsedd för smartklockor blir Android TV enligt ryktet en variant av Googles OS som är optimerad för TV-apparater.

android-tv-rykte-2

Android TV is an entertainment interface, not a computing platform. It’s all about finding and enjoying content with the least amount of friction. Access to content should be simple and magical. – Sägs vara hämtat från interna Google-dokument

Android erbjuder redan ett brett sortiment av underhållning med musik, filmer, TV-serier, böcker, appar och spel i Play Store. Att Google i framtiden lanserar en Netflix-utmanare, med obegränsad strömning i utbyte mot en månadskostnad, är naturligtvis heller inte omöjligt. Allt detta, med undantag av böcker, lämpar sig bra för moderna TV-apparater. Varför inte erbjuda allt i ett attraktivt paket för vad som ofta är vardagsrummets center?

android-tv-rykte-1

Enligt utsago arbetar redan stora utvecklare på applikationer för Android TV. Google sägs uppmana utvecklare att skapa väldigt enkla, smidiga och lättförståeliga appar vilka består av en serie ”kort” som exempelvis representerar filmer, serier och spel på en virtuell hylla. Gränssnittet styrs genom en fjärrkontroll som gör det möjligt att hoppa runt bland innehållet i fyra riktningar.

Fjärrkontrollen sägs även ha knappar för Enter, sökning, hem och tillbaka. Användare ska kunna skaffa valfria spelkontroller som komplement. Systemet har röststyrning och stöd för aviseringar, även om Google enligt utsago vill att utvecklarna skickar aviseringar sparsamt.

android-tv-rykte-3

En fokus för Android TV kommer vara rekommendationer och förslag på innehåll. Användare ska kunna bläddra runt manuellt bland appar och spel om så önskas, men tanken är att systemet ska veta vad du vill se och göra och komma med förslag. Om du exempelvis tittat på en serie på mobil eller platta, ska du enkelt kunna återuppta tittningen direkt när du startar Android TV. Enligt ett Google-dokument ska användare aldrig behöva klicka mer än tre gånger för att nå rätt innehåll från startskärmen.

Var passar då Chromecast in i det här sammanhanget? Enligt ryktet har Google inga planer på att överge den lilla mediaspelaren, men utvecklare kommer sannolikt behöva släppa separata versioner av sina appar – en för Chromecast och en för Android TV. Om rapporten stämmer är det möjligt att plattformen presenteras senare i år, eventuellt redan under utvecklarkonferensen I/O i juni.