Recension:Vi testar Sony Xperia XZ

Postat:
22:28 - 2016-11-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
94

Sedan Sony Mobile introducerade Z-serien för snart fyra år sedan har designspråket i stora drag förblivit oförändrat. Xperia Z5-serien bjöd förvisso på nyheter som frostat glas samt spegelblanka ytor, och i den efterföljande X-serien som lanserades i början av året var glaset på bakstycket borta, men formspråket har alltjämt varit detsamma.

Xperia XZ som Sony beskriver som sin nya kronjuvel är tillsammans med den lite enklare följeslagaren X Compact de första telefonerna från den japanska tillverkaren i nära tid som genomgått en lite större förändring än tidigare generationer.

Telefonerna har fått en rundare mer greppvänlig utformning som gör dem bekvämare att hantera. Bakstycket på XZ står också ut med en plastlist i foten och ett bakstycke av en ny typ av aluminiumlegering som Sony kallar Alkaleido-metall.

I den här recensionen kommer vi ställa Xperia XZ inför en rad hårda prövningar för att avgöra hur enheten står sig i den tuffa konkurrensen som råder bland topptelefoner. I såväl syntetiska prestandamätningar som av en tung verkliga världen-baserad testfas utvärderar vi hur Sonys senaste topptelefon står sig mot rivalerna.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia XZ
ReleasedatumHösten 2016
Processor2,1GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 820 64-bit
GrafikkretsAdreno 530
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~70,9% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera13MP
Vikt161g
Höjd, bredd, djup146 x 72 x 8,1mm
Batteri2900mAh / 17 / 610 timmars tal/standby-tid
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 9
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Sony Xperia XZ på Androidenheter.se

Sony har försett XZ med en LCD/IPS-panel av Sonys TriLuminous-typ som mäter 5,2″ med en upplösning på 1 920 x 1080 pixlar, även kallat FullHD och 1080p. Upplösningen i relation till skärmstorleken ger en pixeldensitet om 424 PPI. För första gången har Sony redogjort för att man använder Gorilla Glass som skyddande skärmglas, men specificerar inte vilken version det handlar om.

Vid tillfället för recensionen skickar Sony med Android Marshmallow 6.0.1 tillsammans med den senaste versionen av det egenutvecklade UX-gränssnittet. En uppdatering till Android 7.0/Nougat är på väg men har i skrivande stund ej nått fram till vårt testexemplar.

Under skalet finner vi det snabba Qualcomm-chippet från i våras, Snapdragon 820. Qualcomm har sedan dess släppt ett aningen snabbare och strömsnålare chipp kallat Snapdragon 821, men Sony har alltså nöjt sig med Snapdragon 820. För grafikprestandan svarar ARM:s grafikkrets Adreno 530, och vi finner vidare 3 GB RAM (LPDDR4) och antingen 32 eller 64 GB internt lagringsutrymme. Vårt testexemplar är 32 GB-versionen.

Huvudkameran är på 23 megapixlar på en 1/2.3 tum stor sensor. Linsen har ett bländarvärde om f/2.0 och vi finner vidare finesser som elektronisk bildstabilisering, HDR-stöd, fasdetekterande autofokus och en dubbel LED-blixt. Den sekundära kameran är på 13 megapixlar på en 1/3 tum stor sensor och med en lins med ett bländarvärde på f/2.0.

Xperia XZ har utrustats med dubbla frontriktade stereohögtalare och säljs i Sverige med plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort på upp till 256 GB. Färgvalen är tre till antalet, Skogsblå, mineralsvart och platinum (silver) och telefonen kostar i skrivande stund från cirka 5 990 kronor.

I kartongen

sony_xperia_xz-1-21

Sony Xperia XZ levereras i en klarvit kartong av ganska hög klass. På ovansidan finner vi ”XPERIA” i ett slags holografiskt kromat tryck, och på den vita bakgrunden skymtar vi ett X som täcker hela kartongens höjd, i en aning annorlunda vitnyans än kartongen i övrigt.

Då locket lyfts av finner vi en mycket färgglad inre kartong, inuti vilken telefonen i sig återfinns i ett fack för sig högst upp. Telefonen är inslagen i skyddsplast. Då telefonen avlägsnas ser vi att den lyxiga yttre kartongen har förbytts i en ganska lågkvalitativ tunn papp, som dock gör det den skall – skydda telefonen och separera de olika tillbehören.

Under telefonen finner vi en mindre kartong vilken innehåller manual och garantiinformation. Vi finner vidare en svart laddare på 5V och 2A, en svart USB-kabel på dryga metern och ett svart in ear-headset. Numera är det ovanligt att tillverkarna skickar med hörlurar, så detta var en trevlig bonus även om kvaliteten inte är av premiumklass.

Punktlista över kartongens innehåll:

  • Sony Xperia XZ (F8331, Skogsblå färg, 32 GB)
  • Laddadapter (Svart, 5V 2A)
  • USB-kabel (Svart, cirka 1 meter, USB Typ C)
  • Hörlurar (Svart, trådburet, in ear-typ, med svarsknapp)
  • Diverse dokumentation

Vi kan i vanlig ordning inte garantera att just era exemplar innehåller exakt samma saker som vår kartong, vilket är ett utvärderingsexemplar som Sony skickar ut till media. Är kartongens innehåll av stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

sony_xperia_xz-1-2

Till det yttre är Xperia XZ mycket lik tidigare Xperia-telefoner, även om långsidorna i XZ har fått en omarbetad mer cylindrisk form. Faktum är att trots de omarbetade långsidorna så har vi sett mer eller mindre samma grunddesign sedan 2012, och det börjar kännas lite tröttsamt.

Förstå oss rätt nu: Sony bygger snygga telefoner, men vi önskar oss verkligen att Sony förr eller senare ger oss en helt ny design och inte bara mindre variationer på samma grundform. Vi vet att Sony kan designa fantastiskt läckra enheter, och vi tycker att det är hög tid för något nytt.

Oavsett vad man tycker om designen så kan vi konstatera att XZ är välbyggd och väl ihopsatt, med finfin passform och minimala skarvar. Telefonen är dock inte lika vridstyv som många rivaler, och det tycker vi är lite tråkigt. I en tidsera då allt fler tillverkare bygger telefoner med en metallram (inklusive fjolårets Sony-flaggskepp Xperia Z5/Z5 Premuim) har Sony istället valt att gå åt rakt motsatt håll: XZ har fått en plastram.

Vi är inte helt nöjda med det här valet, men vi kan inte ens för en sekund förneka att Sony materialvalet till trots har skapat en telefon som utstrålar en hel del klass. Därtill har formgivningen, med mjukt cylindriska och handergonomiska långsidor och ett aningen större djup än vad som är brukligt bland flaggskepp numera (XZ är 8,1 millimeter tjock), tagit ett kliv framåt.

XZ ligger bättre i handen än i princip alla tidigare generationers Xperia-telefoner. Problemet är bara att den i handen inte känns riktigt lika premium som rivalerna.

Knapparna – vilka alla är placerade på telefonens högra långsida – håller med undantag av kameraknappen bra kvalitet. Strömknappen är som alltid försänkt i ramen på telefonens högra långsida och bjuder på en bra klickkänsla. Volymknappen sitter lite avigt till nedanför strömknappen och hart även den ett tydligt klick men kanske aningen för lågt motstånd. Med högerhandsgrepp är det i princip omöjligt att nå volymknappen utan fingerakrobatik på proffsnivå.

Allra längst ned på samma långsida finner vi en kameraknapp – en sällsynt lyx dessa dagar – men knappen känns ganska sladdrig och mjuk. Kameraknappen har därtill två lägen, ett första läge för fokusering och ett andra läge för att taga bilden. En dedikerad kameraknapp är även om knappen är för mjuk och sladdrig för vår smak ett välkommet tillskott som ytterst få konkurrenter bjuder på.

Telefonens baksida består av ett stycke Alkaleido-metall som med hög passform och lätt rundade kanter möter den mjukt rundade plastramen. Vårt testexemplar är ”skogsblå”, en dovt mörkblå färg som verkligen är supersnygg i våra ögon. Och människor i vår närhet håller med: nästan alla blir förtjusta i färgen och önskade att deras favorittillverkare (i regel Samsung och Apple) erbjöd något liknande.

Längst ned på telefonens baksida ser vi en mindre yta som inte täcks av metallbakstycket utan som istället ät täckt av plast, i samma färg. Vi vet inte riktigt varför Sony har valt den här lösningen, men en inte alltför vågad gissning är att ”plasthakan” är till för att ge de interna antennerna bättre mottagningsmöjligheter. Metallbakstycke och interna antenner är inte alltid en helt lyckad kombination.

På framsidan finner vi två frontriktade stereohögtalare, centrerade ovan respektive nedan skärmen. Till vänster om den övre högtalaren återfinns den frontriktade selfiekameran och till höger om högtalaren ser vi en öppning för närhetssensor och ljussensor. På telefonens vänstra långsida, i överkant, finner vi den Sony-typiska luckan bakom vilken den kombinerade SIM- och microSD-släden döljer sig.

I huvudänden finner vi i vänsterkant 3,5mm-porten för anslutning av exempelvis hörlurar och längre ut till höger finner vi en perforering för den sekundära mikrofonen. Anslutning för laddning eller till en dator sker via en USB 2.0 Typ C-port centrerad i fotänden, och strax till vänster om denne finner vi den primära samtalsmikrofonen. Sensoruppsättningen består av accelerometer, gyro, närhetssensor, ljussensor, barometer, kompass och en färgspektrumsensor.

Vi finner Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 A2DP, aptX LE, NFC och positionering i form av GPS och GLONASS. Stödet för svensk 2G- och 3G är komplett och vi finner vidare LTE-band 1 (2100), 2 (1900), 3 (1800), 4 (1700/2100), 5 (850), 7 (2600), 8 (900), 12 (700), 13 (700), 17 (700), 19 (800), 20 (800), 26 (850), 28 (700), 29 (700), 32 (1500), 38 (2600), 39 (1900), 40 (2300) och 41 (2500) – det vill säga ett för den svenska marknaden mycket bred kompatibilitet.

Sony anger att yttermåtten är 146 x 72 x 8,1 millimeter (H x B x D) samt att vikten är 161 gram. Vårt skjutmått bekräftar måtten men vår våg antyder att telefonen faktiskt är några gram tyngre än den officiella vikten: 164 gram. Oavsett om Sony eller vår våg har rätt så är detta en ganska hög vikt för en telefon med en relativt liten 5,2-tumsskärm och ett batteri på ”bara” 2 900 mAh.

En mycket trevlig bonus är vatten- och dammresistens i form av IP68-klassificering, även om Sony precis som Apple och dess iPhone 7-duo är tydliga med att telefonen på intet vis är avsedd att att doppas i vatten bara för att den är klassificerad för att kunna utstå detta.

Fingeravtrycksläsaren

sony_xperia_xz-1-20

 

Sony har valt att gå sin egen väg angående placeringen av fingeravtrycksläsaren. Den sitter varken under skärmen eller under kameran på bakstycket, utan i strömknappen i mitten av högersidan.

Smaken är delad men vi föredrar en bakre placering då pekfingret redan ligger naturligt rätt när telefonen plockas upp. Angående att ha läsaren under skärmen eller på sidan som i Xperia X Compact och syskonet XZ är det nästan dött lopp i vår mening.

I båda fallen behöver du flytta tummen från läsaren till skärmen och avståndet är ungefär lika långt. Sonys läsare är i vilket fall snabb och precis. Du behöver dock trycka ned knappen för att låsa upp enheten – det räcker inte med att vila tummen på den.

Vi testade att låsa upp enheterna ett 30-tal gånger på raken utan att skannern misslyckades en enda gång. Det är en lyckad implementering.

Ljud- och samtalskvalitet

x-compact-ui-3x-compact-ui-4

Bland alla moderna funktioner kan det vara lätt att glömma bort att en mobiltelefon faktiskt också är en telefon som det går att ringa med. Xperia XZ levererar lyckligtvis god samtalskvalitet, likt de allra flesta smartphones idag. Modellen stödjer LTE kategori nio, med en maxhastighet om 450 Mbit/s ned och 50 Mbit/s upp.

På ljudfronten erbjuder XZ finesser som DSEE HX, LDAC, digital brusreducering, samt stöd för högupplöst ljud (LPCM, FLAC, ALAC, DSD). DSEE HX är tänkt att förbättra kvaliteten för komprimerade ljudfiler så de ”nästan” får högupplöst ljudkvalitet. Funktionen fungerar endast vid lyssning med hörlurar.

x-compact-ui-5

En annan funktion kallad ClearAudio+ optimerar automatiskt ljudinställningarna och det finns även inbyggd ljudnormalisering som jämnar ut volymskillnader. Användare har bland annat även tillgång till en inbyggd equalizer.

För audiofiler som prioriterar ljudkvalitet kan det vara idé att lyssna med hörlurar i butik innan köp. Med våra öron och favorithörlurar har XZ erbjudit god ljudkvalitet vid musiklyssning. Högtalarna är för övrigt av stereotyp och framåtriktade, en bonus, men de är samtidigt ganska svaga rent volymmässigt.

Mjukvaran

sony-ux-1sony-ux-3

Sonys mjukvara har varit ett kärt återseende. Tillverkaren har inte krånglat till det för sig och Androids grundfunktionalitet och design är intakt och oförstörd, samtidigt som tillverkaren har satt en viss personlig prägel på gränssnittet.

Inslag som aviseringsmenyn, snabbinställningarna, multikörningsmenyn och delningsmenyn ser ut och fungerar som på en Nexus-telefon med en ren version av Android 6.0.

sony-ux-2sony-ux-4

Mjukvaran baseras för övrigt specifikt på Android 6.0.1 Marshmallow men en uppdatering till Android 7.0 är planerad. Xperia XZ har i skrivande stund juni månads säkerhetsuppdatering från Google, så enheten ligger på efterkälken där. Vi vet dock att november månads säkerhetsuppdatering är på gång, även om vi inte fått den än.

sony-ux-5sony-ux-11
Gränssnittet får därtill minuspoäng för bloatware som inte går att avinstallera, bara att inaktivera. Det omfattar bland annat Facebook, Spotify och AVG Protection. Sony skickar även med ovanligt många egna appar och tjänster vilka inte alltid är önskvärda.

Avslutningsvis saknar vi ett nattläge (ett blåljusfilter), något som bör vara standard i alla smartphones idag. Oavsett om det förbättrar sömnen eller inte gör blåljusfilter att skärmar blir betydligt behagligare att titta på i dunkla eller helt mörka rum.

Kameran

sony_xperia_xz-1-28

Kameran bygger på Sonys egna kamerasensor IMX300 ur Exmor RS-familjen, och bjuder i ZX på en maxupplösning på hela 23 megapixlar. Sensorstorleken är 1/2,3 tum och pixelstorleken är 1,1 mikrometer. Linsen har ett bländarvärde på f/2.0 (motsvarande 24mm). För att hjälpa till vid dåliga ljusförhållanden har huvudkameran fått en dubbel tvåtons-LED-blixt. Fasdetekterande autofokus hjälper till med fokusering av rörliga objekt.

Sony kör alltså vidare med ett högt antal megapixlar i en era då allt fler tillverkare går åt rakt motsatt håll. Det höga megapixelantalet på en yta som är lika liten som konkurrenternas resulterar i att sensorpixlarna är på låga 1,1 mikrometer. Detta innebär en hälften så stor yta per pixel och därmed en i teorin blott hälften så stor ljusupptagningsförmåga som exempelvis kameran i Google Pixel bjuder på.

Allt fler konkurrerande tillverkare har de senaste åren gått åt rakt motsatt håll för sina toppmodeller: färre megapixlar, men större sensorpixlar för en bättre ljusupptagningsförmåga i dunkla eller dåliga ljusförhållanden. Exempel på detta är LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, Google Pixel och Pixel XL, Samsungs S7-duo samt Apples Iphone 7 och 7 Plus.

Frontkameran, ibland kallad selfiekameran, är på 13 megapixlar på en 1/3 tum stor sensor och har en lins med en bländare på f/2.0 och bjuder på HDR-foto, vilket är en relativt ovanlig bonus för frontkameror.

Exempelbilder
Vi har i princip kopierat vår kameraanalys mellan den här recensionen och Xperia Z Compact-recensionen, då dessa tu modeller på pappret har identiska kameror, vilket även visar sig vara fallet då vi analyserar bilder tagna med respektive modell.

Sony Xperia ZX/X Compact till vänster, Huawei Nexus 6P till höger


Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något som vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-prestanda.

Vi har som så många gånger förr valt att ställa telefonen vi recenserar mot den utmärkta kameran i fjolårstelefonen Huawei Nexus 6P. Vi vet att Nexus 6P presterar utmärkt i en rad olika scenarion och förhållanden, inte minst i svåra kontrastförhållanden och i dunkla förhållanden, och utgör därmed en utmärkt referenskamera.

I de två första bildparen har vi fotograferat i halvdunkla förhållanden under sen eftermiddag i skymningstid. Sony Xperia XZ gör ett skapligt jobb med att hålla bruset nere och skärpan uppe, men uppvisar samtidigt lite problem med att rendera livliga och realistiska färger. Färgåtergivningen är lite blek, inte minst ställd mot Nexus 6P. Lätta tendenser till överexponering i den gråblå himlen. Vi ser därtill prov på en hel del linsoskärpa ut mot bildens höger- och vänstersida samt lite mer fish eye-förvrängning än vi hade önskat. Segern i båda bilderna till Nexus 6P.

I det tredje bildparet, på den röda cykeln, tar XZ en riktigt bra bild som faktiskt knäpper Nexus 6P på nästan vad gäller skärpan, och till skillnad från de två föregående bildparen är därtill färgåtergivningen riktigt skaplig. Minuspoäng för kraftig överexponering i de ljusa partierna i skyltfönstret i bakgrunden. Mer linsoskärpa och förvrängning i Xperia XZ-bildens ytterkanter. Den goda skärpan och färgåtergivningen kompenserar för överexponeringen och linsoskärpan och resulterar i en oavgjord rond.

I det fjärde bildparet presterar ZX riktigt illa och lyckas inte alls med skärpan, och vi ser mer exempel på den påtagliga linsoskärpan utmed bildens kanter. Linsoskärpan och förvrängningen är ett återkommande problem i princip alla bilder tagna med ZX, något som alltså leder till minuspoäng i bild efter bild. Ronden till Nexus 6P.

I det femte bildparet på den lilla tjärnen lyckas ZX bättre än i ovanstående bild. Skärpan är bra i bildens mittpunkt, men återigen ser vi problem med överexponering i svåra ljusförhållanden med stora kontraster. Färgåtergivningen är bra, men lite för mycket åt det gröna hållet. Trots en skapligt bra bild, med undantag av den dåliga skärpan och förvrängningen i ytterkanter, så går segern ändå till Nexus 6P som helt enkelt är ännu bättre på punkt efter punkt.

I närbilden på trädstammens bark levererar ZX en bättre skärpa och en bättre färgåtergivning än Nexus 6P. Åtminstone är skärpan bättre i bildens mittpunkt; ut mot kanterna är skärpan som förväntat dålig och Nexus 6P är här klart bättre. Trots linsoskärpan vinner ZX ronden.

I bilden på blomman med vita blad, prästkragen, ser vi prov på en på flera sätt tämligen misslyckad bild från Xperia ZXs sida. Skärpan är rent dålig, trots att vi med pekfokus manuellt lade fokus mitt på den gula mittpunkten i den högra av de två blommorna, och därtill är överexponeringen så kraftig att alla detaljer i de vita bladen försvinner i en helvit soppa. Därtill är det som vanligt en hel del linsoskärpa och förvrängning i ytterkanterna. Nexus 6P gör här ett bättre jobb på alla sätt och vis. och vinner därför ronden enkelt.

I bilden på det rostiga röret med vatten forsande har vi gett kamerorna en ganska svår uppgift, då vi dels utsätter kameramjukvaran för svåra ljuskontraster (det mörka röret mot en tämligen ljus himmel) och dels med manuell pekfokus lade fokuspunkten på det ur röret forsande vattnet. Xperia ZX lyckas med fokuspunkten i den här bilden mycket väl, näst intill perfekt, medan Nexus 6P inte alls lyckas med att lägga skärpan där vi vill ha den. Däremot lyckas ZX som väntat betydligt sämre med exponeringen och den ljust molniga himlen försvinner till stora delar i en nästan helvit soppa. Pluspoäng för skärpa och färgåtergivning, minuspoäng för överexponering och, som vanligt, linsoskärpa ut mot kanterna. Oavgjord rond.

I bilden på hästen ser vi mer av vad vi efter att detaljstuderat en rad bilder har kommit att förvänta oss av ZX. Bra skärpa i bildens mittpunkt och en bra och ganska realistisk färgåtergivning kombineras med tendenser till överexponering (se himlen) och linsoskärpa utmed bildens alla kanter. Dött lopp vad gäller färgåtergivning och skärpa i bildens center, men enkel seger för Nexus 6P vad gäller exponering och skärpa utmed kanterna. Ronden till Nexus 6P.

I det sista bildparet, på glasstruten, lyckas ZX bra med färgåtergivningen, bättre än Nexus 6P som producerar lite för mörka och dystra färger, kanske främst på våffelstruten. Däremot lämnar skärpan, som manuellt lades mitt på den blekgula glassen, en del att önska i bilden tagen med ZX. Som vanligt ser vi vissa problem med överexponering vad gäller den ljusa himlen, vilket Nexus 6P sin vana trogen hanterar bättre. Sista ronden till Nexus 6P.

Den som har räknat ronder insåg nog snabbt vilket håll detta lutade åt. Kameran i ZX är ingalunda dålig, men mot Nexus 6P räcker det inte till på långa vägar. Vi är bedrövade över problemen linsoskärpan och förvrängningen utmed bildernas högra och vänstra kortsidor, som i vissa bilder blir mycket påtaglig men som i alla bilder är närvarande.

Den här typen av linsproblem kan inte lösas via inställningar i kameramjukvaran eller genom en mjukvaruuppdatering och man måste således köpa telefonen fullt medveten om problemen. Är det ett problem som har betydelse för just dig? Det kan bara du svara på, men var väl medveten om att problemet de facto existerar innan ett eventuellt köp.

Buggar och problem

Xperia XZ har under testperioden varit föredömligt stabil och problemfri. Värmeproblemen från tidigare Sony-telefoner tycks vara som bortblåst, och inte heller har vi noterat några problem med periodvis ”lagg” – med ett undantag: vid installation och avinstallation av större appar och spel kan telefonens annars så mjuka gränssnitt och utmärkta prestanda upplevas som lite hackigt, med mikrofrysningar.

Vi misstänker att ovanstående mikrofrysningar beror på det interna lagringsminnet som med en slumpvis läs- och skrivprestanda på 42 respektive 14 MB/s inte riktigt är lika snabbt som många konkurrenter och därmed blir en slags flaskhals vid lagringsminnesintensiva tillämpningar.

Batteritiden

 

Batteritiden har under vår testfas varit hygglig men inte fantastisk. Att klara en hel dag är i regel inga större problem, såvida vi inte har en osedvanligt ”tung” dag av telefonanvändande. Marginalen är dock tämligen liten, vilket alltid resulterar i en viss oro mot slutet av dagen. Sällan har vi mer än 15 eller 20 % batteri kvar vid dagens slut, vilket inte känns som en betryggande marginal.

[bench]19battery|sony xperia xz[/bench]
I vårt batteritest här ovan, Futuremarks PCMark 2.0 Work Battery Life, mäter vi upp ett resultat som ganska väl avspeglar våra erfarenheter vid ett faktiskt dagligt användande: med en tid på 364 minuter placerar sig Xperia XZ ungefär mitt i vår tabell, bättre än exempelvis Huawei Nexus 6P, Samsung Galaxy S6 och syskonet Xperia X Performance, men sämre än syskonen Xperia X och X Compact samt Googles Pixel-par.

Den medföljande laddaren är dessvärre, och tyvärr i vanlig ordning med Sony, inte av snabbladdningstyp. Sony säljer för all del en snabbladdare men den i kartongen medföljande laddaren är på låga 5V och 1,5A, vilket innebär att laddning av XZ är en ytterst utdragen process. Att ladda från tomt till fullt tar strax över tre timmar. Inte acceptabelt för en telefon som marknadsförs som en ”kronjuvel” och har en prislapp på sex tusenlappar.

Den långsamma laddaren till trots ger vi Xperia XZ nätt och jämnt godkänt i batterikapitlet, men inte mer.

Spel, prestanda och grafer

Spelprestandan, och prestandan rent allmänt i gränssnitt och i appar, är tack vare det numera mycket välbeprövade chippet Snapdragon 820 med grafikkretsen Adreno 530, och på grund av att XZ har en skärm med en upplösning på ”bara” 1 080 x 1 920 pixlar, mycket hög. Alla spel vi har testat har flutit precis så bra som vi förväntar oss av en telefon i den här prisklassen.

Även om vi i en och annan graf här nedan ser ett småsvagt resultat är det vår genomgående uppfattning att XZ är mycket snabb och kraftfull, helt i paritet med de allra bästa. Vi låter prestandagraferna här nedan tala för sig själv.

[bench]19system|sony xperia xz[/bench]

[bench]19cpu|sony xperia xz[/bench]

[bench]19gpu|sony xperia xz[/bench]

Värmeutveckling
Kraftig värmeutveckling har länge varit ett problem med Sonys telefoner. Så sent som för några månader sedan testade vi XZ:s lillebror Xperia X, som visade sig överhetta (och tvinga en nedstängning av kameramjukvaran) mycket snabbt då kameran användes, i synnerhet vid videoinspelning i maxupplösning (1080p60, i Xperia X fall).

Lyckligtvis tycks Sony med XZ dock äntligen ha löst problemet. Vi har inte lyckats få Xperia XZ att överhetta trots långvarig inspelning i 4K-upplösning, och även om telefonens bakstycke (inte minst uppemot huvudänden) har blivit hyggligt varmt så har telefonen vare sig varnat om överhettning eller stängt av kameraappen.

Vi har på grund av årstiden inte haft möjlighet att testa hur XZ klarar av videoinspelning ute i sommarvärmen, men att Xperia XZ är ett klart fall framåt vad gäller att minimera problemet med värmeutveckling råder det inga tvivel om. Bra, Sony!

Slutsats

sony_xperia_xz-1-11

Sony har med Xperia XZ byggt en telefon som sannolikt mest riktar sig till de redan frälsta Sony-älskarna. Telefonen har allt det som de vill ha: allt från en välbekant design till en kamera med massor av megapixlar och en på pappret god vattenresistens är precis vad Sony-telefoner har bjudit på i flera år redan.

I mångt och mycket imponerar Xperia XZ: telefonen är välbyggd och mjukvaran är precis så bra som vi har vant oss vid med Sony, även om de har kastat in en del så kallad ”bloat” – förinstallerade appar som inte går att avinstallera.

Telefonens formgivning med cylindriska långsidor gör XZ till en av de i handen bekvämaste telefonerna på marknaden, men samtidigt drar materialvalet, plast, ned det exklusiva intrycket en hel del. Fjolårsmodellen Xperia Z5 känns påtagligt mer ”premium”.

Androidversionen är i skrivande stund 6.0.1 Marshmallow, men en uppdatering till Android Nougat är inplanerad i en inte allt för avlägsen framtid. Dessvärre släpar både XZ och X Compact efter lite grann med säkerhetsuppdateringarna, vilka i båda telefonerna är daterade till juli månad.

XZ är i gränssnittet och i alla spel och appar rasande snabb. Med Snapdragon 820 och Adreno 530 under skalet och en skärmupplösning om 1 920 x 1 080 pixlar presterar XZ i den absoluta framkanten, jämte de allra bästa konkurrenterna, både vad gäller syntetisk benchmarkprestanda och, kanske av större betydelse, hur den upplevs i handen.

Kameran är bra, som alltid med Sony-telefoner, men vi anser inte att den är i samma klass till de bästa rivalerna. Framför allt är mörkerprestandan svag, och vi ser även en påtaglig oskärpa i bildernas yttre tredjedelar, sannolikt orsakade av kamerans lins och därmed inget som kan åtgärdas genom mjukvaran.

SWEDROID-REKOMMENDERARSony Xperia XZ kostar i skrivande stund från strax under 6 000 kronor och säljs i färgerna skogsblå (vår absoluta favorit), mineralsvart och platinum.

För den digra summan kan man få en tekniskt sett klart bättre telefon, vilket också betygsättningen här nedan tydligt visar, men samtidigt konstaterar vi att Xperia XZ när allt kommer omkring, när vi är på språng ut genom dörren för att ge oss ut till ytterligare en arbetsdag, är den telefonen som vi ofta väljer att stoppa i fickan.

Detta trots att mycket kompetenta konkurrenter som Oneplus 3 och Samsung Galaxy S7 ligger bredvid och lockar. Kanske är det till viss del nyhetens behag, men Xperia XZ är samtidigt en telefon vi verkligen tycker om att använda, och när allt kommer omkring så är det väl det som räknas mer än något annat?

[P_REVIEW post_id=143902 visual=’full’]