Så här dog Google Reader

Postat:
12:28 - 2023-07-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Google lade ned RSS-läsaren Reader för tio år sedan. Nedläggningen var del av Googles stora vårstädning som inleddes 2011 och resulterade i att över 70 produkter övergavs. Bland de hängivna användarna är Reader än idag ett viktigt exempel på hur Google ibland ställer in uppskattade produkter.

Enligt Google berodde nedläggningen av Reader på en dalande användarskara. Google ville även göra verksamheten mindre utspridd och fokusera på vinnande kort. För de som är nyfikna har The Verge en ingående rapport om hur Reader skapades och varför tjänsten försvann, full av anekdoter och baserad på intervjuer med utvecklarna.

Reader hade som mest 30 miljoner användare. Ett mycket respektabelt antal för de allra flesta företag, men småpotatis för en jätte likt Google. I rapporten framgår att den ursprungliga visionen för Reader var betydligt mer ambitiös än att bara skapa en RSS-läsare. Satsningen kallades till en början för ”Fusion”.

Teamet ville skapa ”världens bästa och mest intelligenta leveranstjänst för webbinnehåll och samarbete”. Ett slags socialt nätverk som även kunde visa poddar, bilder och videor. Den mer storslagna visionen fick dock aldrig gehör från chefer. Enligt rapporten ansåg chefer att Reader passade bättre som en finess inom en annan tjänst än som en fristående app.

Tidiga medlemmar i Reader-teamet: Ben Darnell, Chris Wetherell och Laurence Gonsalves

Instagram-grundaren Kevin Systrom var en gång i tiden marknadschef för Reader. Teamet för Reader bestod som mest av runt 12 personer. Ene Google-grundaren Larry Page sägs ha gillat appen i början men den ska sedermera ha hamnat på Page lista över de 100 värsta Google-projekten.

Är det några som fortfarande saknar Reader eller har andra appar och sätt att ta del av webbinnehåll fyllt tomrummet?