Så här fungerar Nearby Share – Androids AirDrop

Postat:
12:19 - 2022-11-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Trots att finessen funnits i Android i över två år har många sannolikt aldrig använt Nearby Share. Funktionen heter ”närdelning” på svenska och är till för att dela filer, appar och länkar med enheter i närheten, i stil med Apple AirDrop.

En anledning till att Nearby Share är en relativt anonym Androidfunktion är att de flesta inte behöver dela filer till enheter i närheten särskilt ofta, och även när vi behöver det kan filer enkelt skickas över meddelandetjänster.

En fördel med Nearby Share är dock att det hela även fungerar utan internetuppkoppling då en rad olika anslutningstekniker används, likt Bluetooth, WiFi, NFC, UWB och WebRTC. Finessen förenklar inte bara fildelning mellan telefoner utan även mellan exempelvis telefon och surfplatta, eller mellan surfplatta och Chrome OS. I framtiden kommer Nearby Share även kunna användas för att skicka filer till en Windows-PC.

Funktionen aktiveras från inställningar > anslutna enheter > anslutningsval > närdelning (platsen kan variera beroende på tillverkare). Det går även att bara söka efter ”nearby” eller ”närdelning” i inställningarna för att hitta finessen.

Du kan välja vilka som ska kunna dela till dig, exempelvis endast dina kontakter, samt huruvida mobildata får användas för delningen, eller om delningen ska ske helt offline. Därefter är det enkelt att dela via Nearby Share från Androids vanliga delningsmeny, genom att välja ”i närheten” högst upp i menyn. Filerna hamnar i ordinarie nedladdningsmappen.

När filer delas till en enhet som är inloggad med samma Google-konto kan filen tas emot automatiskt, utan bekräftelse. Vad tycker ni som använder Nearby Share om funktionen?

Senaste artiklarna om NEARBY SHARE

→ Se fler artiklar om ämnet