Sam Altman sparkades från OpenAI på grund av interna maktspel

Postat:
11:05 - 2024-03-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Under senhösten uppstod dramatik i AI-världen genom att OpenAI-chefen Sam Altman plötsligt fick sparken av styrelsen, vilken hävdade att Altman inte varit ärlig i sin kommunikation och att förtroende saknades. Därefter följde flera hastiga och lustiga turer.

Satya Nadella sa att Altman med flera sällat sig till Microsoft. Merparten av personalen var villig att lämna OpenAI för Windows-utvecklaren. Bara några dagar senare blev dock Altman återigen vd för OpenAI. Så varför sparkades Altman egentligen? Spekulationerna har flödat.

Enligt en oberoende granskning genomförd av advokatbyrån Wilmerhale var det inte dåligt beteende av Altman eller läskig ny AI-teknik som var orsaken till uppsägningen. Istället låg maktspel och intern politik bakom styrelsens beslut.

The prior Board’s decision did not arise out of concerns regarding product safety or security, the pace of development, OpenAI’s finances, or its statements to investors, customers, or business partners

Granskningen konstaterar att styrelsen formellt hade makten att sparka Altman, men att sparkningen var obefogad och alltför hastig. Uppsägningen skedde utan att meddela stora investerare, utan en undersökning och utan att ge Altman en chans att svara på styrelsens invändningar.

Sam Altman, som anser att stora bokstäver är överflödiga men i alla fall tror på skiljetecken, säger i en kommentar att han lärt sig mycket av erfarenheten och att han önskar att han hanterat situationen mer lugnt och elegant.