Sammanfattning av de största Androidnyheterna i jul

Postat:
13:22 - 2014-12-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Vi har haft ett litet juluppehåll i nyhetsrapporteringen men det har fortsatt hända ditt och datt i Androidvärlden. För att komma ikapp har vi summerat några av de mest intressanta nyheterna från de senaste dagarna.

Resten av december, det lilla som är kvar, kommer förmodligen också vara lugnt. En knapp vecka in i januari blir det dock rivstart i och med CES i Las Vegas. Vi räknar med en kavalkad av Androidrelaterade nyheter under mässan.

Nytt rykte om HTC Hima

htc-logo-logga-one-m8

Hima sägs vara en kommande toppmodell från HTC, som vi hörde talas om i början av månaden. Nu har @upleaks publicerat fler uppgifter om hårdvaran, vilka dock naturligtvis inte kan bekräftas.

HTCs nästa värsting får enligt ryktet chippet Qualcomm Snapdragon 810, 3GB RAM, en 5-tumsskärm (1080p), Android 5.0, Sense 7.0, LTE kategori 6, ett 2840mAh-batteri och en bakre 20,7MP-kamera. Hima påstås mäta 144,3 x 69,4 x 9,56mm, vilket i så fall gör den fem millimeter högre än Nexus 5. Om ryktet stämmer sälj enheten i färgerna grått, silver och guld med start i mars nästa år.

Galaxy Alpha säljs i begränsad lyxupplaga

samsung-galaxy-alpha-lader-1

Samsung har i samarbete med franska modehuset Free Lance släppt en variant av Galaxy Alpha med läderbakstycke. Telefonen säljs i begränsad upplaga.

Kommer Sony lansera 12-tumsplatta med 3840 x 2400 pixlar?

sony-aptitretare-december-2014

Enligt DigiTimes kommer Sony lansera en maffig 12,9-tumsplatta med hela 3840 x 2400 pixlar. Enheten ska enligt ryktet massproduceras inom kort och landa på marknaden under första halvan av 2015. Konstruktionen sägs vara 8,6mm tunn.

Rockstar lägger ner

rockstar

Rockstar – ett konsortium bestående av bland andra Apple, Microsoft och Sony, har nu lagt ner sina Androidattacker. Företagen gick ihop och förvärvade tillsammans en samling Nortel-patent, vilka sedan användes för att stämma en rad Androidtillverkare. Rockstar sägs nu ha övergivit sina befintliga stämningar och sålt patenten för 900 miljoner dollar – en bråkdel av de 4,5 miljarder dollar de köptes för.

LG släpper futuristisk telefon med Firefox OS

firefox-os-lg-2firefox-os-lg

Firefox OS är Mozillas Linuxbaserade operativsystem för mobiler. Plattformen har öppen källkod och har hittills främst körts på budgettelefoner i marknader där smartphones ännu inte är lika vanliga som här.

Japanska operatören KDDI har introducerat en mycket futuristisk smartphone med Firefox OS, designad av Tokujin Yoshioka. Den LG-tillverkade enheten kallas Fx0 och har ett transparent bakstycke som är tänkt att representera plattformens öppenhet.

Smått och gott

  • Enligt Samsungs finska hemsida kommer både Galaxy Note 2 och Note 2 4G uppdateras till Android 5.0 Lollipop. Galaxy Note 2 är över två år gammal.
  • Google säger åt utvecklare att inte inkludera uttalanden från användare i presentationen av appar i Play Store.
  • Solid Explorer, en populär och mångfacetterad filhanterare för Android, kommer snart få ”Material Design” – designspråket i Android 5.0.
  • Boeing får hjälp av BlackBerry med att skapa sin säkra, självförstörande smartphone Black.