Samsung anklagas för överklockning i benchmarks, nekar

Postat:
12:52 - 2013-07-31
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Samsung påstås ha påverkat syntetiska prestandatester för Exynos 5 Octa-versionen av flaggskeppet Galaxy S4. Genom att överklocka både CPU och GPU när vissa benchmarkprogram körs sägs Samsung ha gett enheten en fördel i resultaten. De testprogram som nämns i rapporten är Linpack, AnTuTu, GLBench 2.5.1, och Quadrant – alla används av Swedroid.

Det sägs även att det finns indicier som pekar på en app vid namn ”BenchmarkBooster” som är till för att dra upp klockfrekvenserna när vissa applikationer körs. Att hamna högt i benchmarkresultat kan vara bra marknadsföring både för chipp och telefon, så det är inte helt otroligt att tillverkare försöker påverka enheters placering.

Samsung menar dock i en officiell kommentar att de inte påverkar benchmarkresultaten i Galaxy S4. Tillverkaren skriver att processorn och grafikdelen automatiskt jobbar hårdare för helskärmsappar, för att de i regel kräver en högre prestanda. Googles svenska översättning av koreanskan är knackig men Samsungs kommentar går att läsa här.