Samsung introducerar 50MP-kameran ISOCELL GN1

Har både Dual Pixel och Tetracell

Postat:
11:49 - 2020-05-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Samsungs senaste bildsensor för smartphones är ISOCELL GN1, med 50MP och pixelstorleken 1,2μm. Det är Samsungs första bildsensor som erbjuder både ”Dual Pixel”- och Tetracell-teknik.

I sin pressrelease nämner Samsung en större ljuskänslighet för ökad prestanda i dunkel, samt autofokushastigheter i nivå med DSLR-kameror. Samsungs ”Dual Pixel”-teknik placerar två fotodioder sida vid sida inom en ensam pixel vilken kan ta emot ljus från olika vinklar för fasdetektering.

Alla av sensorns aktiva pixlar kan användas för fasdetektering, vilket ska snabba upp autofokus – även i dunkla miljöer. Samsung skriver att de genom en algoritm dessutom kan ta ljusinformation från varje fotodiod för att producera upplösningar jämförbara med 100MP.

Tetracell används i sin tur för att öka prestandan i mörker. Fyra pixlar kombineras till en enda för att öka pixlarnas förmåga att fånga och behandla ljus, vilket ger pixelstorleken 2,4μm och resulterar i 12,5MP-bilder.

Andra funktioner i GN1 är ”Smart-ISO” som på ett intelligent vis väljer det optimala ISO-värdet, realtids-HDR, samt gyro-baserad elektronisk bildstabilisering. GN1 stödjer avslutningsvis att 8K-video spelas in med 30fps. Samsung börjar massproducera sin nya bildsensor nu i maj.