Samsung räknar med att sälja 10 miljoner Galaxy Tab under 2011

Postat:
11:38 - 2010-09-08
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
62

Samsung presenderade under IFA-mässan i Berlin sin första androidtablet Galaxy Tab. Tableten, som har en skärm på 7 tum, har utrustats med Android 2.2 och Samsungs egna gränssnitt TouchWiz 3.0 vilket har specialutvecklats för att bättre utnyttja den större skärmytan och högre upplösningen.

Många som hade sett fram emot att få lägga vantarna på enheten förfärades över prisnivån, då det snabbt rapporterades från officiella källor att Galaxy Tab hade fått ett rekommenderat pris på 9000 kronor här i Sverige – och ungefär detsamma i våra grannländer.

Åtskilliga besökare av Swedroid frågade sig hur många enheter Samsung egentligen har tänkt att de skall kunna sälja med en sådan prisnivå – och svaret kom igår i en intervju i Wall Street Journal med Samsungs produktchef Hankil Yoon: 10 miljoner enheter under 2011, vilket enligt Samsungs uträkningar skulle ge dem en tredjedel av världsmarknaden för tablets.

Samsung har således höga ambitioner med Galaxy Tab, men hur realistiska är de med en sådan prisnivå? Svaret ges sannolikt i samma intervju, där Yoon nämner att enheten inte är tänkt att säljas direkt till konsumenter, utan genom mobiloperatörerna. Genom att sätta ett vansinnigt högt rekommenderat pris i handeln så är tanken sannolikt att konsumenterna skall tvingas till att köpa Galaxy Tab via valfri mobiloperatör, med de subventioner som detta kan tänkas innebära.

Var och en får dra sina egna slutsatser av detta. Somliga, kanske främst de som ringer och SMS:ar mycket, föredrar att köpa sina telefoner (och framöver kanske även tablets) subventionerat genom en mobiloperatör, medan andra – som undertecknad – alltid köper sina telefoner helt utan operatörsinblandning för att snabbt och enkelt kunna byta operatör och abonnemang närhelst lusten faller på.

Vilken grupp tillhör du? Hur tror du att prisbilden för Galaxy Tab via mobiloperatörer kommer att se ut här i Sverige? Dela med er i kommentarerna!
 

Wall Street Journal via Talk Android.