Samsungs spårningsbricka Smarttag 2 har ny design och bättre batteritid

Postat:
11:33 - 2023-10-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
15

Samsung har nu introducerat spårningsbrickan Galaxy Smarttag 2 som följer upp första modellen som kom i början av 2021. En fiffig nyhet är att användare kan registrera sin kontaktinformation och valfritt meddelande i brickan.

Om en (ärlig) människa hittar brickan när den sitter på exempelvis en borttappad ryggsäck och det ”förlorade läget” har aktiverats, kan den personen skanna brickan och på så vis läsa meddelandet och se kontaktinformation för att kunna ge ryggsäcken till ägaren.

Samsung föreställer sig att den här funktionen även kan komma till pass för husdjur, vilka ibland har en tendens att ge sig ut på äventyr. Smarttag 2 kan fästas i ett husdjurs halsband. Uppgifterna går att skanna med ”alla mobila enheter som har NFC-läsare och webbläsare”.

Kompassvyn som visar riktningen och avståndet till brickan har förbättrats. Funktionen kräver en Galaxy med UWB, likt Galaxy S23 Ultra. Mobilappen har nu en helskärmskarta och ifall användaren skaffar en ny Galaxy-telefon kommer Smarttag 2 automatiskt börja synka med den nya enheten.

Samsung nämner ett nytt energispararläge som företaget menar lämpar sig för de som oftast utnyttjar Smarttag ”för spårning”. I det mer energieffektiva läget är batteritiden 700 dagar (strax under två år). I standardläget är batteritiden istället 500 dagar, vilket är 50 procent bättre än i föregångaren.

Designen för själva brickan är dessutom ny med en stor metallögla och IP67-klassning. Smarttag 2 använder Bluetooth Low Energy (BLE) och stödjer UWB. Räckvidden ska vara upp till 120 meter över Bluetooth.

Smarttag 2 kostar 449 kronor och säljs i svart och vitt. Kunder kan köpa ett fyrapack och då blir priset 1499 kronor, att jämföra med 1796 kronor om fyra exemplar hade köpts separat.

Samsung lägger stor vikt vid integriteten för Samsung Galaxy-användare. En enhets position avslöjas endast med användarens medgivande. SmartThings Find krypterar användardata, och med stöd från Samsung Knox tillförs ett extra skyddslager för användaren. När Förlorat läge inaktiveras döljs ägarens kontaktuppgifter omedelbart och det meddelande som ägaren har skrivit raderas från enheten.