Satya Nadella gör spännande uttalanden om Bing och Google under rättegång

Postat:
10:35 - 2023-10-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Just nu pågår en antitrust-rättegång mot Google i USA. Microsofts vd Satya Nadella har vittnat och gjort flera intressanta uttalanden angående sökmotorer som är värda att diskutera. På frågan om varför Microsoft överhuvudtaget ville försöka konkurrera med Google gällande sökmotorer svarade Nadella att han ser sökningar som den överlägset ”största mjukvarukategorin”.

Nadella förklarade att Bing inte behövde bli störst och vinna marknaden för att vara lönsamt, samt att Bing redan idag går med vinst – trots en väldigt liten marknadsandel. Microsoft-chefen berättade även att det hade varit en ”game changer” ifall Microsoft fått vara standardsökmotor i IOS istället för Google.

I used to think of Windows and Office as attractive businesses until I saw search.

Enligt Nadella hade Microsoft varit villigt att ge Apple hela den ekonomiska fördelen av avtalet. Microsoft kunde acceptera att förlora upp till 15 miljarder dollar om året för att bli standardsökmotor. Nadella var rentav beredd att dölja Bing-varumärket från sökningarna i IOS och respektera alla integritetskraven från Apple, för att den data sökningarna genererar är så pass värdefull.

En kraftig ökning av sökflödet innebär att utvecklarna kan förbättra sökmotorn, samt att Bing blir mer attraktivt för annonsering. Och när sökmotorn förbättras innebär det samtidigt fler användare, och så vidare – en positiv uppåtgående spiral. Nadella menar att motsatsen istället är en ”ond cykel” som gör att det blir svårt att komma ikapp och konkurrera.

Satya påstod under vittnesmålet att det enda som betyder något är att vara standardsökmotor för att ändra användares beteende, och han avfärdar idén att det skulle vara enkelt att byta standardsökmotor i IOS. Microsoft har försökt att bli standardsökmotor i IOS utan framgång.

Kontentan av Nadellas utlåtanden är att han anser att Google gör det omöjligt för andra sökmotorer att konkurrera eftersom Google är standard överallt. Googles försvarsadvokater argumenterade istället att det inte är Googles fel att Bing är en underlägsen sökmotor, utan att det istället beror på att Microsoft misskött sina sök- och mobilprodukter under nästan 20 år.